Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Mladá elita v Číně se dramaticky mění

S Michaelem Pettisem o čínské ekonomice, nezávislé hudbě v Pekingu a nejtěžším testu světa

44 C getty R38 • Autor: Respekt
44 C getty R38 • Autor: Respekt

Narodil se jako syn geologa ve Španělsku, vyrůstal v Pákistánu, Peru, Maroku, na Haiti a ve Francii, studoval ekonomii v New Yorku a patnáct let se pak na Wall Street specializoval na latinskoamerické finance. Michael Pettis je prostě globální nomád. Před dvanácti lety se přestěhoval do Pekingu, kde dnes patří k nejvýraznějším cizincům. Přes den učí ekonomii na elitní univerzitě a píše nejvlivnější blog o čínském finančním systému, večery tráví s pivem v ruce ve svém rockovém klubu.

Žijete v Pekingu rád?

Asi narážíte na špinavý vzduch, zácpy, ne vždy dobré jídlo. Je pravda, že v tomto smyslu kvalita života v Pekingu není příliš velká. Ale pro mě je podstatnější, že mohu být na místě, kde se děje opravdu něco intelektuálně vzrušujícího. Žiji uprostřed země, která je pro celý svět zásadní a právě prochází historickými proměnami. To je skvělé.

Co vás na tom tak vzrušuje?

Celý život mě zajímá ekonomika, patnáct let jsem pracoval na Wall Street, deset let učil finance na Kolumbijské univerzitě, a proto mě pozorování finančního a hospodářského prostředí přirozeně baví. Od vypuknutí finanční krize před šesti lety procházíme epochou, která jednou bude považována za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].