Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Sex není zadarmo

Chester Brown

Sex není zadarmo není grafický román, beletrie, ale komiksový esej • Autor: Drawn and Quarterly
Sex není zadarmo není grafický román, beletrie, ale komiksový esej • Autor: Drawn and Quarterly

Sex není zadarmo není grafický román, beletrie, ale komiksový esej • Autor: Drawn and Quarterly
Sex není zadarmo není grafický román, beletrie, ale komiksový esej • Autor: Drawn and Quarterly

Když vydavatelé knih Chestera Browna chtěli, aby se jeho nový komiks o vztazích s prostitutkami jmenoval Paying for it (v češtině Sex není zadarmo), nelíbilo se mu to, ale nakonec z loajality k nim souhlasil. Název podle něj příliš sugeruje další významy – opuštěnost či zdravotní rizika. Nic takového ale Brown jako mnoholetý zákazník různých prostitutek nezažil. Právě naopak, a proto se rozhodl o tom napsat.

Třísetstránková kniha zachycuje Brownův sexuální život od poloviny roku 1996 do léta 2010. Původně vycházela v komiksových sešitech, čemuž odpovídá rozdělení do kapitol – každá sexuální pracovnice má svou, pokud Browna zaujala tak, že se k ní vrátil, pak i víc. Takže ve 33 kapitolách popisuje setkání s 22 prostitutkami – gentlemansky, bez detailů jejich vzhledu (nikdy jim nejde vidět do tváří) či osobních životů a se změněnými jmény. Co se tedy o prostitutkách dozvíme? Skoro nic. Tato kniha je totiž hlavně o jejich zákazníkovi a jeho důsledném pohledu na nejstarší řemeslo.

Chester Brown: Sex není zadarmo • Autor: Argo
Chester Brown: Sex není zadarmo • Autor: Argo

Brown žil normální monogamní vztah a nic na tomto stavu nechtěl měnit. Sook-Yin ano, a tak mu jednoho dne oznámila, že se zamilovala. Čerstvě rozešlý pár ale spolu nadále zůstává bydlet a Sook-Yin si do společného bydlení vodí i nového partnera. Brown si k ní zachovává blízký přátelský vztah, navíc bez hádek a žárlivosti, ale… chybí mu sex. Rozhodne se neřešit situaci podle obvyklých konvencí a plynule přejít do dalšího vztahu. A protože na sex na jednu noc si nepřijde dost přitažlivý ani sebevědomý, vylučovací metodou dochází k jediné možné volbě – placenému sexu.

Svět prostituce je však kanadskému středostavovskému intelektuálovi absolutně neznámý. Než se rozhodne jednat, vše důkladně nastuduje. Nejprve praktické informace – výhody a nevýhody eskortu a privátu, jak vést první kontakt po telefonu, jak se chovat na schůzce, nechat dýško a jaké, ale hlavně rychle, protože touha tlačí v kalhotách. Pak i obecnější fakta: o zrodu romantické lásky mezi mužem a ženou, o prostituci z pohledu feminismu, o průzkumu z americké Nevady, kde je prostituce regulovaná, zdaněná a povolená pouze v botelech atd.

To vše prochází katalyzátorem Brownových zážitků a rozhovorů s prostitutkami a vede jej ke stále jistějšímu zjištění – konečně našel typ lásky, který mu dokonale vyhovuje. Kombinace hlubokého vztahu (přátelství) a sexu (prostituce) je tím klíčem ke štěstí. Očekávání katarze v podobě happy endu či naopak očistného pádu na dno čtenáře rychle přechází.

Sex není zadarmo totiž není grafický román, beletrie, ale komiksový esej, a to včetně poznámkového aparátu a oponentury (možnost vyjádřit se ke knize měli před jejím vydáním přátelé v knize vystupující a někteří tak písemně učinili) a přehledu zdrojové literatury.

Schranka 011 343x550 • Autor: Respekt
Schranka 011 343x550 • Autor: Respekt

Proč tedy komiks? Když odhlédneme od faktu, že je to médium Brownovi nejvlastnější, kterým zpracoval i svá předešlá historicko-politická témata (například biografii vůdce Métisů, kanadské francouzsko-indiánské menšiny), musíme uznat, že to byla dobrá volba.

Komiks Brownovi pomohl čtenáře neumořit dalším a dalším diskrétním popisem další a další dívky, který by mohl vytvořit nechtěný dojem deprese, a naopak vytvořil prostor pro humor. Minimalistickou černobílou kresbu konzervativně rozvrhl do stejně velkých okének, většinou ve dvou sloupcích, což výborně koresponduje s jeho intelektuálním přístupem k tématu.

Jenže Brown je logik od přírody, a jak v doslovu knihy říká jeden z jeho nejbližších přátel, komiksový autor Seth, velmi ohleduplný člověk. A v tom je právě ten problém. Brown si nedokáže představit, že si klient odmítne vzít kondom (protože tím přece chrání své zdraví), a pokud ano, okamžitě má po ruce argument o výjimečném chování a volbě prostitutky. V jeho chování a jednání mají emoce minimální prostor, vše je do důsledku racionálně promyšlené, a předpokládá proto, že takto může postupovat většina lidí. Jeho brilantně akademická argumentace ve prospěch neregulované prostituce je proto neživotná.

Jeho nekonvenční kladení otázek a poctivé hledání odpovědí však čtenáře přesto staví před podnětná srovnání a přivádí jej na myšlenková scestí, kam by raději nezabloudil. Například: schovává se za celou kulturou romantické lásky jen touha získat atraktivního partnera pro sex? A nežilo by se nám náhodou lépe bez tohoto pokrytectví, kdy sex by byl běžně dostupnou službou? Liberál jako Brown bez váhání přitaká, ostatní přesvědčeně (nikoli už ale tak přesvědčivě) argumentují, že role citů v lidském životě není vždy jen problematická.

Autorka je spolupracovnicí Respektu

Chester Brown: Sex není zadarmo
Přeložil Vít Penkala, Argo, 282 stran

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 34/2014 pod titulkem Pohledem poctivého zákazníka