Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Má ODS budoucnost, jež by výrazněji zasahovala do našich životů?

Přestřelka v newsroomu: Petr Honzejk, Ondřej Kundra, Jan Lipold, Jindřich Šídlo, Marek Švehla, Erik Tabery

Kříšení ODS • Autor: Milan Jaroš
Kříšení ODS • Autor: Milan Jaroš

Občanští demokraté mají malou podporu a velké dluhy. Z posledních dvou voleb se nezdá, že by je voliči na české politické scéně výrazněji potřebovali. Má ODS budoucnost, jež by výrazněji zasahovala do našich životů?

Petr Honzejk: Má. Do našich životů zasahuje vše, o čem se bavíme, a o ODS se bavíme dost často. A „výrazně“? Výrazně zasahuje do našich životů strana, která vládne. Vliv malých stran v koalicích bývá silnější než jejich reálná podpora. ODS může být součástí nějaké budoucí koalice. Tím je dána odpověď.

Jindřich Šídlo: Dost se pozná na podzim, po komunálních volbách. Tam může ODS poztrácet i zbytky své moci. Jen příklad: v Praze 6, kde ještě v roce 2010 dostala 40 procent, prohrála v eurovolbách i s ČSSD a zelenými.

Erik Tabery: Podle mě je ODS blízko smrti. Mám ale odjakživa rád malé strany, takže by mi bylo líto, kdyby zanikla, tím spíš, že nové strany moc nevznikají nebo nejsou zajímavé. Takže zasahovat asi bude, výrazně – to teď moc nevypadá. Bohužel jim stále nedochází, že už jsou jinde.

Jan Lipold: Logické a vlastně sebezáchovné východisko by byla nějaká fúze – ODS a TOP 09 nebo ODS a Svobodní. Jinak, hrdě se dá i padnout, samozřejmě.

Ondřej Kundra: Když ODS zanikne, je mi to celkem jedno. Dnes mi ta strana nic moc nenabízí. Je neustále spíš proti něčemu než pro něco. Řeči, že je potřeba méně byrokracie, to fakt není refresh.

ods junior • Autor: Respekt
ods junior • Autor: Respekt

Petr Honzejk: Když už takhle rozumujeme, komu ODS bude nebo nebude chybět, co takhle dát si coming out a říct, kdo z nás ji kdy volil?

Jan Lipold: Ani nepamatuju. Možná dokonce nikdy.

Petr Honzejk: Já si to pamatuju. Bylo to v senátních volbách, tuším v roce 1998, když v druhém kole v Ústí nad Labem proti sobě stáli komunista Doubrava a ódéesák, místní starosta Čerman. Hodil jsem to Čermanovi v rámci boje za demokracii. Vyhrál Doubrava a Čermana za tři týdny zavřeli za zneužívání pravomoci.

Jan Lipold: Z ODS se stává jedno velké retro, není tam teď nic perspektivního.

Erik Tabery: Příměr: Zasekával se mi teď počítač, byl pomalý, skoro na vyhození. Přeinstaloval jsem ho a šlape výborně. Třeba ODS tu perspektivu najde a poprvé od roku 1992 skutečně pochopí svého voliče.

Jindřich Šídlo: No tak v roce 2006 ho ještě chápala taky docela dobře.

Erik Tabery: To byla malá anomálie.

Jindřich Šídlo: No to si nemyslím. 1996 – skoro 30 procent, 1998 – 27 po obrovském skandálu. 2002 – 25 procent, ano, to byl průšvih. 2006 – 35 procent.

Erik Tabery: Já to nemyslel co do výsledku. Podle mě ODS viděla voliče jako sebe samu, ale úplně to tak nebylo. Viz necitlivost ke skandálům, přístup k Evropě… Ta velká čísla mnohdy vycházela z toho, že není alternativa, nebo ze strachu před Paroubkem apod. Nejblíže novému začátku byla ODS v roce 2006, kdy se zdálo, že dokáže najít novou postklausovskou tvář.

Petr Honzejk: ODS žila přes všechny průšvihy tak dlouho i proto, že neexistovala životaschopná alternativa. Teď jsou pro její voliče minimálně tři: TOP 09, ANO a Svobodní. Těžká situace.

Jindřich Šídlo: No ona vždycky nějaká alternativa existovala, i když to dneska vypadá jinak. Jenže tenkrát měla ODS ještě voliče, kteří si prostě řekli: Přes to všechno, já jim to tam prostě hodím.

Robert Břešťan: Jednou jsi dole, jednou nahoře… ODS míří tam, kde byla ČSSD na počátku devadesátých let. Když najde svého „Zemana“, zvedne se… Když ne, skončí asi jako ODA.

Marek Švehla: Mám to jako Ondřej, po emocionální stránce by mi taky nechyběla. Rozumově vzato – zánikem ODS se otevře prostor, který vyplní radikálové od Macha. Otázka je, jak moc. A ještě z jiné strany: zánik by byl vlastně obrovskou školou, jak nikdo nemá nic jisté, pokud dělá chyby. A ODS – nebojme se to říct – chyby dělala.

Erik Tabery: Nevěřím, že Svobodní zaberou prostor ODS. Možná získají nějaká menší procenta, ale je to strana stavící výhradně na odporu proti něčemu, ne na budování. Mach tenhle obraz stvrdil tím, že je zvolen, bude pobírat plat, ale nebude pro své občany nic dělat.

Marek Švehla: No jasně, nějaká menší procenta, třeba dvě. To je přesně to, co potřebují. Je to však ryzí spekulace.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 23/2014 pod titulkem Má ODS budoucnost, jež by výrazněji zasahovala do našich životů?