Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Kdo učí učitele

Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Erik Tabery • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Nebude mít kdo učit děti. Tato zpráva vylekala nejednoho rodiče, když se v médiích objevila informace, že tisíce učitelů budou muset opustit školy, protože nemají dostatečné vzdělání. Jakmile odeznělo první překvapení, přišlo hned další. Jak je možné, že tu učí tolik lidí bez adekvátního vzdělání? Debata se ale bohužel zatím nedostala příliš hluboko. Skutečně totiž vadí učitelé bez kvalifikace, byť mají jiné výborné vzdělání? A jsou tak velké rozdíly mezi absolventy pedagogických škol a „amatéry“?

„Dokud nebudou vaši absolventi prokazatelně lepší než lidé z praxe, kteří to formální vzdělání nemají, tak proč je chcete obtěžovat?“ říká absolvent matematicko-fyzikální fakulty bez pedagogického vzdělání Martin Kapoun. „Zatím jsou přinejmenším rovnocennými partnery, osvědčují se na školách mnohdy lépe než mladí lidé z vašich ústavů.“ Tento citát je z článku Hany Čápové, jež pak pokračuje: „Shrnuto, větším problémem než pár nevzdělaných učitelů je úroveň fakult, které učitele vzdělávají. Pojďme se tedy bavit o ní.“ K čemu došla, najdete na str. 48–54.

Poláci mají další velký film o svých dějinách. Jmenuje se Člověk naděje a je o Lechu Wałęsovi. V tomto čísle najdete rozhovor s režisérem snímku Andrzejem Wajdou, který mimo jiné vysvětluje, co rozhodlo, že příběh zfilmoval právě nyní: „To, že se po pětadvaceti letech od pádu režimu ukázalo, že už spousta lidí neví, kým Wałęsa byl a jakou významnou historickou roli sehrál. Děti ve školách už neznají ani jeho jméno. Cítil jsem jako svou povinnost, že o něm musím natočit film. Tím spíš, že jsem byl sám svědkem jeho příběhu.“ Více na str. 42–47.

Závěrem bych vás ještě rád upozornil na novou službu, kterou vám nabízíme od tohoto čísla. Pokud trávíte hodně času na cestách, ať už v autě či hromadné dopravě, nebo u práce rádi posloucháte mluvené slovo, můžete si odteď pouštět i audiovydání Respektu. Stačí si do mobilu či počítače nainstalovat aplikaci Audiotéky a koupit nové číslo. Nahrána je většina obsahu, takže nepřijdete o žádný důležitý článek. Pro předplatitele máme dvojnásobně radostnou zprávu, protože mohou stahovat a poslouchat zdarma. Nutné je pouze se zaregistrovat. Vzhledem k tomu, že s podobnou službou není v Česku žádná zkušenost, prosíme o trpělivost, kdyby něco zpočátku trochu drhlo – uvítáme také jakoukoli zpětnou vazbu.

Považujeme za důležité, abychom vám usnadňovali cestu k Respektu. Proto jsme měli jako jedni z prvních aplikaci pro iPad a byli jsme vůbec první české médium, které šlo kupovat přes Amazon. Dobrá zpráva je, že brzy bychom měli naše služby ještě rozšířit.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery, 

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 14/2014 pod titulkem Editorial: Kdo učí učitele