Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Trendy

Šťastné a nabřesklé

foto archiv • Autor: Archiv
foto archiv • Autor: Archiv

Přijměte pozvání na naši předvánoční degustaci vín, přičemž ochutnávat budeme cuvée, neboť právě cuvée se teď nosí. Kdo chce však porozumět následujícímu pojednání o cuvée, musí si nejprve přemazat hlavu, nejlépe nějakým tím litrem cuvée. Kvalita nerozhoduje. Jde jen o to, že když přijde řeč na víno, slova najednou znamenají něco jiného. Zvláště, je-li to cuvée.

Cuvée vzniká scelováním více vín, přičemž jedno je kostra a druhé zase tkáně. Ano, také kostru obalenou tkání lze popíjet. Každá složka pak poskytne vínu své vlastnosti – jedna třeba vůni papriky či kopřivy, druhá čaje. V běžném univerzu se to nezdá, ale zrovna po paprice s čajem se mohou vyznavači kvalitních vín utlouct. Když jim to ovšem nepokazí příchuť pelargonií. Ano, právě muškáty, tento věrný přítel lidí, jsou nepřítel vinařů.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].