Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nová Amerika

Spojené státy ztrácejí svou vypočitatelnost a přestávají být kotvou světové stability

42 kom1 • Autor: Respekt
42 kom1 • Autor: Respekt

 

Ještě než se ponoříme do proudu obav a výčitek na adresu Washingtonu, který aspoň v době uzávěrky tohoto čísla Respektu tlačil vší silou Spojené státy směrem k dluhové neschopnosti neboli bankrotu, uveďme věci do kontextu. Spojené státy se zadlužují prakticky od chvíle svého vzniku, dluhový strop (zcela umělou hranici stanovenou politiky) zavedli téměř před 100 lety, pravidelně jej zvyšují, a protože politika je z velké části divadelní představení, obvykle se to neobejde bez dramatických scén. Dobrodružství se železnou pravidelností končívá až na poslední chvíli, kdy politici jako mávnutím proutku pocítí tíhu odpovědnosti a naleznou potřebnou shodu. Po každé epizodě pokračují Američané až na výjimky (především éra demokratického prezidenta Billa Clintona) dál v zadlužování a politici si začínají připravovat projevy pro další kolo dramatu, jež se zpravidla koná nejpozději za rok a půl.

Takto viděno nejsou poslední události ve Washingtonu ničím výjimečným a mnozí anylytici a pozorovatelé s nimi také přesně tak zacházejí. I tento list se řadí spíše k optimistům přesvědčeným, že se ve čtvrtek, tedy v den, kdy americkému ministerstvu financí definitivně dojdou peníze na splácení zahraničního i domácího dluhu, nakonec žádná katastrofa nepřihodí. O tom, jak velké spolehnutí je na právě popsaný rituál, ostatně nejlépe svědčí fakt, že nikdo přesně netuší, co by se v případě nezvýšení stropu začalo dít: Spojené státy své závazky nikdy plnit nepřestaly, jejich dluhopisy patřily a patří mezi nejbezpečnější na světě a pro situaci, kdy na splácení pohledávek rezignuje držitel světové rezervní měny, neexistuje precedens.

Změna scénáře

Pointa příběhu je právě v jeho vypočitatelnosti. Všechny strany v něm totiž dosud vždy jednaly racionálně. Pro opozici je vždy dobré vymoci si na vládnoucí straně několik ústupků a pak rychle zařadit zpátečku. Pro všechny politiky bez rozdílu příslušnosti je výhodné se nejdříve ve sporu zviditenit a pak z něj vyjít jako velkorysí státníci schopní kompromisů. Celé Americe se vyplatí, když si zachová svou důvěryhodnost, protože to jí zajišťuje nejen laciné půjčky, ale celkově hojný příliv zahraničních investic, který dále zvyšuje její výkonnost a přitažlivost, a tak stále dokola.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].