Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Marný boj

Vin Diesel se pokouší zvednout prapor akčních hrdinů

Mezi nejlépe vydělávajícími hvězdami dnes už není herec, jenž by měl kariéru založenou pouze na akčních rolích a běhal svlečený do půli těla s kulometem. Předně proto, že tyto filmy už se od devadesátých let vůbec netočí.

Hrdinové sice prošli faceliftem; jednou z „atrakcí“ a zároveň realističtějším prvkem se stalo to, že krvácejí a trpí. Navíc se celkově projevovali lidštěji a méně ideologicky i machisticky než za dob studené války. Ani to jim však příliš nepomohlo. Nejspíš také kvůli vlivu počítačových her přestali být klasičtí tvrďáci zajímaví a nahradili je komiksoví superhrdinové.

Jistě, máme tu nostalgické návraty v podobě „týmovky“ Expendables: Postradatelní, kde se pod vedením Sylvestra Stallona blýsknou zapomenutí bijci typu Dolpha Lundgrena, Jeana-Clauda Van Damma i Chucka Norrise. Jenomže ani takový dream team nepřinese do pokladen amerických kin více než osmdesát až sto milionů dolarů, což je v porovnání s komiksovými filmy jako Batman,SupermanSpider-Man asi čtvrtina. Nedávný snímek Konečná, který sázel na návrat Arnolda Schwarzeneggera, byl skutečným komerčním nomen omen.

Od dob, kdy se producent Jerry Bruckheimer rozhodl dělat akční filmy s charakterními herci, jako je Nicolas Cage nebo Johnny Depp, kdy pojem akce znovu definoval Matrix či…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].