Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

O co jsme přišli s Jiráskovou

Výrazných hereček a herců je dost, v zavedených divadlech je ale nenajdeme

Je jisté, že s úmrtím Jiřiny Jiráskové přišla česká kultura o něco nenahraditelného. Totiž o Jiřinu Jiráskovou. Soudě podle nekrologů jsme ovšem měli přijít o něco víc: o herečku typu a charakteru, který bude našemu divadlu a filmu bolestně scházet. Jinou ženu s takovým šarmem, noblesou, charismatem, inteligencí a sebeironií (abychom zmínili nejčastěji se objevující přívlastky) prý v Česku nenajdeme a marně bychom hledali podobně vybaveného jedince i mezi jejími mužskými kolegy.

Vzhledem k tomu, že Jiřina Jirásková zemřela v úctyhodných jednaosmdesáti letech a poslední léta se na jevišti domovského Divadla na Vinohradech objevovala jen výjimečně, neříká takové truchlivé přesvědčení o stavu zdejší divadelní scény nic dobrého. Kde jsou nové generace hereček a herců, kteří by se mohli s Jiráskovou měřit?

3 kom herecka • Autor: Respekt
3 kom herecka • Autor: Respekt

Podívá-li se člověk na složení hereckého souboru právě vinohradského divadla, žádná sláva to opravdu není. Dominují tu matadoři, kteří si svou slávu vydobyli už před dávnými lety, a z mladých tváří tu prakticky nenajdeme žádnou, jež by na sebe výrazněji upozornila. Jenže je to nedostatkem nových talentů, nebo politikou dotyčného divadla? Druhá možnost je správná.

Výrazných postav mezi aktuálními třicátníky i dvacátníky u nás pochopitelně najdeme hodně. Od čeho také máme všelijaké akademie a& …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].