Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

DÍRY ZA BILION

RESPEKT 16/2013

Silnice jsou u nás ve špatném stavu a stát ani kraje nemají finance na jejich rekonstrukci a údržbu. Při hledání příčin však nezazněla jedna důležitá skutečnost. K poškozování silnic a dálnic zásadní měrou přispívá těžká nákladní doprava, zejména tranzitní, a její nárůst. Škody, jež působí na stavu vozovek, jsou odhadovány na desítky miliard korun ročně. S tím úzce souvisí problém špatně nastaveného mýtného systému. Kamiony ve snaze vyhnout se placení mýtného na dálnicích často volí cestu po nezpoplatněných silnicích nižších tříd, které nejsou pro těžká vozidla konstruovány. Finanční zátěž za údržbu nesou kraje, do jejichž rozpočtů ale neplynou žádné příspěvky z mýtného systému či silniční a spotřební daně z pohonných hmot. A to nemluvíme o dopadech na kvalitu života pro obyvatele mnoha obcí, kterými denně projíždějí stovky kamionů. Jediným řešením je reforma mýtného systému, jež umožní zpoplatnění i silnic nižších tříd a zohlední skutečné škody, které kamionová doprava na objízdných trasách působí.

           Markéta Šugárková,
                Dopravní federace

NAŠE DRAHÉ MOBILY

RESPEKT 17/2013

Tak trochu s úžasem jsem přečetl článek týkající se aktuálního snižování cen za služby mobilních operátorů. Jak je možné, že když šéf ČTÚ tvrdil, že konkurenční situace na našem trhu je v pořádku a ceny jsou srovnatelné s jinými evropskými zeměmi, což mnozí nezávislí experti dlouhodobě vyvraceli, nic se dál neřešilo? Buď měl Pavel Dvořák špatné informace, a tudíž by se mělo prověřit, kdo mu je dával, nebo lhal vědomě, a tudíž je namístě podezření z korupce.

V posledních letech se ukazuje, že pokud nejsou konkrétní případy medializovány, zametou se pod koberec. Jedinou šanci vidím ve společné aktivitě uznávaných médií – tak jedině lze vyvolat tlak na politiky (druhou šancí jsou defenestrace, ty jsou ovšem bohužel nezákonné).

Ing. Ondřej Zástěra

OPRAVA

V minulém čísle jsme v článku Doba postemailová psali o hlasateli světa bez e-mailů Luisi Suarezovi. Omylem jsme však změnili jeho křestní jméno na Juan. Za chybu se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].