Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Česko: 10 událostí roku 2012, které si budete pamatovat

24 cesko cirkev01 • Autor: Respekt
24 cesko cirkev01 • Autor: Respekt

Rok protestů

Až dosud se zdálo, že na demonstrace a protesty jsou Češi spíše líní. Minulý rok přinesl změnu. Zjara se konal univerzitní Týden neklidu. Ulice Prahy zaplnilo deset tisíc studentů a akademiků, které sjednotil strach o nezávislost univerzit. Bouřili se proti vysokoškolským reformám z dílny později vyměněného ministra Josefa Dobeše. Hned poté odbory a levicové iniciativy přivedly na pražské Václavské náměstí 100 tisíc lidí. Tentokrát se protestovalo proti vládním reformám. Na konci roku se zase v krajích zvedla vlna odporu proti nově ustaveným rudo-oranžovým koalicím. Poprvé od roku 1989 se taky populární písničkáři pustili do skládání protestsongů, za což sklízeli ohlas především na sociálních sítích.

24 cesko davidrath • Autor: Respekt
24 cesko davidrath • Autor: Respekt

Policie a justice sepřestaly bát moci

Policisté zatkli přímo na ulici hejtmana, poslance a vlivného člena ČSSD Davida Ratha se sedmimilionovým úplatkem v krabici od vína v ruce. A nešlo o ojedinělý případ. Policisté začali stíhat exministryni obrany a vládní poslankyni Vlastu Parkanovou (TOP 09) kvůli předraženému nákupu vojenských letounů CASA. Poslance Víta Bártu (VV) a Jaroslava Škárku zase soud nepravomocně potrestal za uplácení a podvod. Policisté i státní zástupci mluví o „změně atmosféry“, kdy mají volnou ruku ve vyšetřování politicky citlivých případů. Poslanci si zase odhlasovali zrušení doživotní imunity, která je chránila před spravedlností.

49 1 • Autor: Respekt
49 1 • Autor: Respekt

Komunisté na vzestupu

Komunistům celý rok rostly preference a po úspěchu v krajských volbách i sebevědomí. V Ústeckém kraji se stal hejtmanem předlistopadový aparátčík Oldřich Bubeníček. V sousedním Karlovarském kraji se krajský náměstek a volební lídr tamní KSČMJaroslav Borka začal zajímat o to, jak se na školách učí o minulosti. Přišel s požadavkem, aby na besedy o komunismu byli do škol zváni i mluvčí, „kteří prožívali tehdejší dobu pozitivně“. Sociální demokraté zase poprvé veřejně vyhlásili, že jsou na celostátní úrovni připraveni sestavit jednobarevnou menšinovou vládu opírající se o tichou podporu komunistů.

Církevní restituce

Po 20 letech debat a neúspěšných pokusů získaly církve náhradu za majetek v hodnotě 59 miliard korun, o který je připravil komunistický režim. Zároveň s tím začala tzv. odluka církve od státu – plánovaná už za první republiky, ale nikdy nenaplněná. Po přechodném období sedmnácti let získají církve finanční a tím i faktickou nezávislost na státu. Slibují ji využít na rozvoj charity a vlastního školství. 

24 cesko romove breclav • Autor: Respekt
24 cesko romove breclav • Autor: Respekt

Média naprotiromské vlně

Jak se ukázalo, v Česku je velmi snadné vyvolat masovou protiromskou nenávist na základě neověřených zpráv, které ochotně šíří bez bližšího zkoumání i velká zpravodajská média. Břeclav zažila týden protiromských shromáždění poté, co tam bílý mládenec oznámil, že ho krutě zbila parta Romů. Vyšetřování pak odhalilo, že útok si mladý muž vymyslel. V menším zažila nepokoje na základě falešného obviňování Romů i další města. Nejvíc se na protiromské vlně vezou internetová média podléhající kouzlu snadno měřitelné četnosti kliknutí a početné účasti v diskusích.

Spotřebitelům roste sebevědomí

Co se ještě před několika lety zdálo naprosto nemožné, se stalo skutečností. Stovky spotřebitelů začaly soudní cestou banky tlačit k tomu, aby jim přestaly účtovat poplatky za vedení účtů – v sousedním Německu prohlášené za nezákonné. Některé bankovní domy začaly v reakci na to nabízet klientům zrušení poplatků, jiné stále odolávají. Rozhodující bude soud o oprávněnost poplatků účtovaných Komerční bankou, do kterého se pustila spotřebitelská organizace dTEST. Podobný spor vedl k plošnému zrušení poplatků právě v sousedním Německu.

24 cesko okresni • Autor: Respekt
24 cesko okresni • Autor: Respekt

Okresní přebor

V kinech zabodoval film Okresní přebor. Ukázalo se, že i v tuzemských poměrech může vzniknout komedie, která je lidová, ale nikoli podbízivá, má úspěch u diváků (400 tisíc v kinech) a to vše navíc v produkci komerční televize. Jak ale tvůrci dodávají, chce to vytrvalost a schopnost do posledního dechu obhajovat své pojetí filmu.  

24 cesko kam dal necas • Autor: Respekt
24 cesko kam dal necas • Autor: Respekt

Kam a s kým dál?

Premiér Petr Nečas odmítl připojit Česko k tzv. evropské fiskální smlouvě o rozpočtové odpovědnosti, protože – jak řekl – smlouva vede směrem k evropské federaci. Svým prohlášením odstartoval celý rok trvající debatu o tom, kam se má země vydat, když ne do hlavního evropského jádra. Odpověď zatím nemáme, je ale jasné, že důvěra Čechů v EU klesla na historické minimum, jak odhalily průzkumy. Vláda také jasně řekla, že se nehodlá podílet na pomoci těm státům EU, které se ocitly v problémech.

Rodinné stříbro Temelín

I přes celosvětový odklon od jaderné energetiky se země zase o krok přiblížila k mnohamiliardové  dostavbě Jaderné elektrárny Temelín. Zatím se zdá, že o zakázku budou soutěžit jen dvě firmy: americký Westinghouse a ruský MIR.1200. Politici také poprvé přiznali, že riziková a předražením hrozící dostavba jaderné elektrárny nepovede ke snížení cen elektřiny a provoz elektrárny bude možná potřeba dotovat.

24 cesko temelin • Autor: Respekt
24 cesko temelin • Autor: Respekt

2012: svět pokračuje

I přes obavy mnohých opírající se o prognózy tzv. mayského kalendáře se nakonec nepotvrdilo, že by měl s koncem minulého roku skončit i celý svět. Podle všeho se zdá, že svět dále pokračuje. Podle některých analytiků mayského kalendáře ovšem nemělo dojít ke konci světa, ale k jakési velké „transformaci vědomí“, která může být zpočátku i velmi nenápadná. K transformaci podle jiných vybízejí také hospodářské a politické krize zmítající v posledních letech světem. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2012 pod titulkem Česko: 10 událostí roku 2012, které si budete pamatovat