Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Umělá hmota s bramborem

Bioplasty se vyrábějí z kukuřice, brambor, tapioky, konopí. Je jich stále víc a nikdo přesně neví, jestli je to dobře, nebo špatně.

75 A R47 2012 • Autor: Respekt
75 A R47 2012 • Autor: Respekt

Vezměte si hrnec. V něm smíchejte lžíci škrobu a čtyři lžíce vody. Přidejte lžičku glycerolu a lžičku octa. A trochu povařte. To, co vznikne, nebude pudink, ale bioplast – když se směs rozetře na plochu a nechá uschnout, vznikne tenký a pružný materiál. Jeho základem jsou řetězce amylózy naskládané vedle sebe a spojené vodíkovými můstky, tedy polymer s podobnou strukturou, jakou mají některé umělé hmoty. Návod pochází z příručky pro základní školy, z čehož vyplývá, že vyrobit plast z obnovitelného zdroje, jako je třeba škrob, je tak snadné, že to zvládne i dítě.  Příznivci bioplastů tvrdí, že právě proto budou brzy všude: že po době plastové nastává doba bioplastová.

U žížal a šneků

Každý Čech spotřebuje ročně asi 100 kilogramů plastů, přičemž víc než třetina jsou obaly. Jen 30 procent plastů se přitom podaří zrecyklovat. Na jednu PET láhev se spotřebuje 80 gramů ropy a při jejím spálení se uvolní 240 gramů CO2. V přírodě se taková láhev rozkládá 100 let. To všechno jsou důvody, proč hledat alternativu ke všudypřítomným umělým hmotám.

Není však zatím jisté, zda to budou zrovna bioplasty. Existuje dost argumentů proti: jsou drahé, ze surovin, které se na ně používají, by bylo lépe vyrobit potraviny, nepasují do stávajícího systému recyklace.

Dost lidí má nicméně za& …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].