Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Šance na transplantace

Transplantace orgánů se stávají stále běžnější součástí medicíny. Jak vypadá čekání na nový život?

26 C jaros R36 2012 • Autor: Respekt
26 C jaros R36 2012 • Autor: Respekt

Lubomír Vít je sice papírově už dávno senior, ale jeho tempo tomu rozhodně neodpovídá. Právě probděl celou noc na montáži v Bratislavě, pak jel stovky kilometrů domů do Hradce Králové, vyřídil e-maily a večer vyrazil s vnukem do skateparku. Svou firmu na dovoz a montáže gumových železničních přejezdůpostupně předává synovi, ale práce se jen tak vzdát nehodlá.

„Kladivo už ve svém věku do ruky neberu, ale práce mě mobilizuje. A hlavně baví,“ říká rozhodně muž, který za dva roky oslaví osmdesátku. A vzpomíná na dobu, kdy ho nebavilo vůbec nic, trávil celé dny napojen na přístroje a s jeho životem to šlo z kopce. Změna přišla až před třemi lety: tehdy se konečně dočkal a dostal novou ledvinu.

Na transplantaci orgánů – ať už jsou to ledviny, plíce nebo srdce – čeká v současném Česku okolo tisíce žadatelů (jen za posledních šest let provedli lékaři čtyři tisíce transplantací). Úspěšnost náročných operací stoupá a dnes se pohybuje okolo devadesáti procent. Česko patří v transplantacích k evropské špičce, přesto je tady – stejně jako všude jinde na světě – víc žadatelů než volných orgánů. A lékaři i právníci si lámou hlavu, jak do systému transplantací vnést co největší spravedlnost.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].