Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Holínky pro královnu

Jak se gumáky dostaly ze zablácených dvorů až na přehlídková mola

41 R17 2012 • Autor: Respekt
41 R17 2012 • Autor: Respekt

Když designér Maxim Velčovský před devíti lety navrhoval svoji porcelánovou vázu kopírující tvar holínky, všichni té duchampovské nadsázce rozuměli. Vzít tu nejobyčejnější botu, ve které se kydá hnůj, a dotekem umělce ji proměnit v elegantní a žádaný předmět… Dnes gumové designové holínky čím dál častěji doplňují outfit žen promenujících se po všech světových bulvárech a za vtip to už nikdo nepovažuje.

„Před pár lety by byl člověk za křupana, kdyby v nich vyšel na Václavák,“ říká Velčovský a je přesvědčen, že na současném úspěchu městských gumáků mají rozhodující podíl designéři a ti, kteří se věnují „trend forecastingu“, neboli určují, co bude v módě. Sám vlastní vojenské holínky, ale hned dodává, že pro městského živočicha to není úplně to pravé. „Není to záviděníhodný pocit, strávit v nich celý den. A moc sexy taky ne,“ hodnotí Velčovský. Mnoho žen a čím dál víc mužů by s ním nesouhlasilo. Bláznivě vzorované barevné městské gumáky se staly hitem posledních let, jar a podzimů a v zateplené verzi i zim. A zákazníci jsou za ně ochotni zaplatit i několik tisíc korun.

Vulkán, slečno

Jde jen o zdánlivou novinku. Exkluzivní bílé či červené holínky doplňovaly pogumované minisukně už v šedesátých letech a o dekádu dříve ženská chodidla masově onemocněla šedým morem – pryžovou obuví, považovanou ve své době za vrchol elegance. Dala se natáhnout přes vycházkové boty, počítala i s prostorem na podpatek, vpředu se zapínala na zip a horní okraj zdobila umělá kožešinka. Jako „Nokia galocher“ vyráběla gumové nazouváky do plískanic už koncem 19. století firma, která dnes spojuje lidi jinými prostředky. Slovo galoše má ale pozdně antický původ, kdy označovalo tehdy velmi oblíbenou koženou obuv Galů, napodobovanou římskou šlechtou, která si do té doby vystačila se sandály. 

Největší rozšíření obuvi zakrývající holeně způsobila v Evropě třicetiletá válka, v níž muži potřebovali ochranu před marasmem bitevních plání. V kožených holínkách pak lidstvo prochodilo další staletí až do vynálezu vulkanizace, za nímž stál v roce 1844 Američan Charles Goodyear. Hnětením zahřátého surového kaučuku vyrobil pryž – materiál do té doby nevídaných vlastností. Už o tři roky později se Karel Havlíček Borovský posmívá v časopise Česká včela obavám ševců ze zániku ševcovského řemesla. Domnívali se, že boty z gutaperči, jak se říkalo přírodnímu kaučuku, nahradí usňové ručně šité boty. A zdá se, že nebyli daleko od pravdy.

Tomáš Baťa ml. v době největšího rozkvětu svého podniku v roce 1937 poslal do celého světa a do tuzemských prodejen osmnáct milionů párů gumové obuvi. Přesně o sedmdesát let později na sklonku roku 2007 uvalil soud konkurz na firmu Novesta, pokračovatelku bývalých Baťových závodů ve Zlíně. Tím u nás podobně jako v celé Evropě skončila výroba pryžových bot. Nový majitel Vulkan Partizánske, pokračovatel továrny z předválečných Baťovan, značku koupil a výrobu přenesl na Slovensko. Firma tím riskovala. Pořídila si vlastní designové oddělení a před dvěma lety obnovená značka představila řadu módní obuvi s názvem Walk with style. A počet modelů v kolekci dává naději na vzestup – z dřívějších dvaceti nových modelů stoupl jejich počet v sezoně podzim/zima 2012 na čtyřicet.

V módě jsou holínky vysoké, kotníkové i šněrovací, s koženými doplňky či krystaly Swarowski, což jim podle designérů dodá ušlechtilejší charakter. Nově přibudou i pánské holínky připomínající jezdecká pérka, jež by si nazula spíš rocková hvězda než traktorista. Po výstavách v Las Vegas, Norimberku i Pekingu začínají v těchto dnech v Partyzánském chystat prezentaci na podzimní kolo pražské přehlídky Designblok. Slovenské holínky obuly i hostesky na galavečeru k předávání cen Czech Grand Design. „Jsme v začátcích, ale lidé nám celkem přejí,“ raduje se designér Juraj Šuška spolupracující s Novestou.

Přes vše výše uvedené bychom neměli zapomenout, že holínky představují především funkční obuv. „Design dnes programově vstupuje do mikrosvěta našeho všedního dne, tudíž i do ucouraných deštivých dnů velkoměst a víkendů na chalupě. Nicméně po pěti hodinách nošení holínek i něžná dívčí nožka ztratí při vyzouvání něco ze svého sex-appealu,“ upozorňuje Josef Ťapťuch, vedoucí Ateliéru módní tvorby na VŠUP. Ale jinak je návrhář ke gumákům shovívavý: „Narodil jsem se na vesnici, a když se někdo jmenuje Ťap a ťuch, tak má holínky prakticky už ve svém erbu.“ Nestydí se je obout ani filmové divy Kate Winsletová či Angelina Jolie a slavnou značku Hunters nosí při vycházkách po anglických mokřadech i Alžběta II. Tak o co jde? 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 17/2012 pod titulkem Holínky pro královnu