Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Můj biftek a já

Češi procházejí zásadní proměnou vztahu ke svému jídlu

Ve chvíli, kdy z pekáče stoupá vůně pečeného masa, ogrilovaná zelenina září všemi barvami a v místnosti panuje nezachytitelně vzrušená atmosféra, Václav Frič zavelí: „Hlavně to nepřekombinovat.“ Mohutný, suverénně vystupující kuchař se chystá ukázat okolo stojícím lidem, jak se má připravené jídlo naskládat na talíř. Dva steaky zkušeně položí na několik kousků grilovaných cuket, paprik a rajčat, zakape pepřovou omáčkou a širokým gestem předvede hotové dílo všem před očima. „Chybí tomu něco? Nechybí,“ říká rezolutně a dvacet účastníků kurzu „přípravy hovězího masa“ rozmístěných v tréninkové kuchyni Pražského kulinářského institutu kývá hlavami. Jsou to všechno dospělí lidé, muži i ženy, a sem dohromady je svedla velká proměna, která se v Česku právě teď odehrává.

Doba rozmařilá

Jak naznačují dlouhodobé trendy ve spotřebě potravin zveřejněné před dvěma týdny Českým statistickým úřadem, naše kuchyně se za posledních pár desítek let výrazně změnila. Místo vynucené skromnosti nastoupila radost z luxusu i nepřeberného množství surovin. Tím ale proměna vztahu mezi strávníky a jídlem zdaleka nekončí. Statistiky to ještě nezachytily, ale podle všeho se právě všichni učíme, jak do spotřeby vnést kvalitu, začít si jídla více vážit a v konečném důsledku také si více vážit sebe samých.

„Vařím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Vyberte si délku předplatného


II. Vyberte si něco navíc



Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. >>

Předplatné se uzavírá na dobu neurčitou.

V případě, že potřebujete daňový doklad, chcete objednat předplatné do zahraničí nebo byste například chtěli předplatné posílat na jinou adresu jako dárek, přejděte na e-shop Economie.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na [email protected] nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Předplaťte si Respekt

Získáte přístup ke všem 44 článkům z tohoto vydání a také do všech vydání od r. 1990.