Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Nevěřím, že se EU rozpadne

Respekt 47/2011

Na otázku týkající se zákazu výroby klasických žárovek v EU L. Miko přiznal, že EK selhala při vysvětlování svého rozhodnutí, pak však odvedl řeč k popisu schvalovacího procesu. Sám neřekl v rozhovoru na vysvětlenou nic víc, než se tehdy psalo: klasické žárovky tvoří mnoho tepla a tím plýtvají elektrickou energií. Škoda že nevyvrátil spekulace o komerčním zájmu firmy Philips na prosazení této směrnice. Navíc každý, kdo používá žárovky, ví, že všechny žárovky, které jsou povoleny a označovány za úsporné, produkují teplo. A některé povolené žárovky produkují tolik tepla, že se o ně spálíte, když svítí.

Kde je tedy ta zásadní úspora energie, kvůli které bylo nutno vydat směrnici pro celou EU a stáhnout z trhu levné žárovky? L. Miko k tomu říká: „Lze dobře zdokumentovat, že kýžený efekt nastane“ – existuje dokumentace úspory energie zásluhou stažení klasických žárovek z trhu? A zabýval se někdo vyšší spotřebou energie na výrobu technologicky náročnějších „úsporných“ žárovek a jejich vyšší škodlivostí pro životní prostředí, když doslouží a vyhazují se? Všechny tyto otázky byly již dávno položeny, stále visí ve vzduchu, ale Ladislav Miko na ně neodpověděl, ani když mu teď Respekt poskytl skvělou možnost. Nevyužil vzácné příležitosti zlepšit v ČR reputaci instituce, jež ho zaměstnává a nemá zde nejlepší pověst.

Martin Hrubeš

Prohnilí a sami

RESPEKT 48/2011

V článku o politických stranách v minulém čísle zaznělo několik nepřesností o hnutí ProAlt, které bych ráda uvedla na pravou míru. Zaprvé není pravda, že se ProAlt „otevřeně hlásí k opoziční ČSSD“. Na sociální demokracii se jako občanská, politicky profilovaná iniciativa snažíme působit, stejně jako se snažíme působit i na další relevantní politické strany. Naším klíčovým cílem je rozrušit představu o tom, že politika rovná se politické strany. Právě proto od začátku zastáváme názor, že pouhá „výměna politiků“ nemůže dnešní situaci vyřešit.

Zadruhé text implikuje, že se do svých řad snažíme získat poslance ČSSD. Tak tomu rozhodně není. Skutečnost je taková, že ProAlt je otevřená platforma a členem se může stát každý kromě těch, kdo se hlásí ke krajní pravici charakterizované rasismem a xenofobií. Žádný cílený nábor konkrétních osob či skupin neprovádíme.

Přesné není ani vyjádření ohledně mužské povahy stranického světa. V souvislosti se stranami jsem mluvila výslovně o machismu (kterého se koneckonců mohou účastnit i ženy) a o tom, že politické instituce v zemi tímto dojmem působí.

Tereza Stöckelová

Otvírání národní hrobky

RESPEKT 48/2011

Ke článku chci uvést malou opravu: Mezi sebevrahy zde pohřbené je třeba počítat i archeologa Josefa Ladislava Píče, jenž zemřel vlastní rukou v roce 1911.

Josef Svoboda, Praha

OMLUVA

V Respektu č. 47 jsme v rozhovoru s Ladislavem Mikem špatně uvedli jeho současnou funkci. Správně mělo být, že je zástupcem ředitele odboru pro potravinářské řetězce Generálního ředitelství pro zdraví a spotřebitelství Evropské komise. Ladislavu Mikovi i čtenářům se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].