Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Útěk z Ruska

Jedním z důvodů, proč je Putinův režim tak stabilní, je otevření hranic

Jeane Kirkpatricková v roce 1979 v časopise Commentary uveřejnila slavný článek Diktatury a dvojí metry. Tvrdila v něm, že totalitní režimy založené na revoluční ideologii jsou nejen represivnější než tradiční autoritářské režimy, ale je mnohem těžší je liberalizovat či demokratizovat. Podle jejího názoru ideologie těmto režimům dodávala transcendentální legitimitu, a tím z nich dělala něco na způsob teokracií.

Ideologie byla i prostředkem na zajištění soudržnosti vládnoucí elity. Pojem „stranické linie“ podle Kena Jowitta plnil v leninských režimech funkci, jakou na Západě zastávaly demokratické procedury. Ideologie, na níž byla vládnoucí strana založena, byla životně důležitá při řešení otázky následnictví – největší hrozbě pro stabilitu autokratických režimů. Vládnoucí ideologie dále sloužila jako nástroj politické mobilizace. Jak ukazují dějiny Sovětského svazu, někdy bylo lehčí pro režim umřít než pod ním žít. Hrdinské skutky sovětského národa ve druhé světové válce byly krajním projevem moci ideologických autoritářů.

 

Gorbačovův omyl

Představa ideologie jako zdroje síly autokratických režimů byla pro uvažování na Západě natolik významnou součástí dědictví studené války, že dnes překvapuje názor postsovětských elit, že komunistická elita byla naopak slabou stránkou starého režimu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].