Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Náš prezident, Gustáv Husák

Výročí smrti nejúspěšnějšího reprezentanta komunismu stojí za povšimnutí

Doba českého komunistického úpadku má své jasně deklarované „hrdiny“ – zločince Klementa Gottwalda, zrádce Vasila Biľaka, vysmívaného hlupáka Miloše Jakeše. Na jednoho se ale ve výčtech figur z první řady často zapomíná – Gustáva Husáka. Příští týden uplyne od jeho smrti dvacet let.

Husák skutečně není českou veřejností vnímán tak jednoznačně negativně jako jeho zmínění souputníciGottwald či Biľak. Strávil deset let v komunistickém vězení, vytrpěl si tedy své. Mnozí oceňují i jeho řádně nabyté právnické vzdělání, nespornou inteligenci a mimořádný řečnický talent, což byla výbava, která jako by ho tak trochu vyvazovala z tvrdého stalinského jádra. Za pražského jara ’68 patřil na správnou stranu a vedení po příchodu okupantů – jak pravila legenda – se pak ujal jen proto, aby to nevzal někdo horší. A konečně, byl prezidentem, což v Česku tradičně vzbuzuje úctu.

Realita je ale o dost jiná. Pro komunistické pohlaváry (stejně jako pro ty nacistické) platí, že jakékoli pokusy o hledání nějakých dobrých stránek těchto lidí coby politiků předem vylučuje zločinná povaha jejich režimu. A platí to i obráceně: za komunismus jako za nějakou anonymní strukturu se nemohou schovávat lidé, kteří stáli za nejdůležitějšími rozhodnutími.

Husák je toho modelovým dokladem.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].