Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Digitální dědek opět útočí

Nadějný projekt na záchranu novin naráží na první těžkosti

Za pár týdnů mu bude osmdesát, ale kromě toho, že nedávno přiznal barvu a přestal si barvit vlasy, na svůj věk ohled nebere. Stále kraluje svému mediálnímu impériu, byť dnes už s pomocí syna, ale hlavně stále hledá nové směry, jimiž se vydat. Naposled padl zrak mocného vydavatele na iPad: Rupert Murdoch chystá speciální nový deník pouze pro iPad a začal tak naplňovat rčení, že právě tahle technická novinka má zachránit noviny před úpadkem.

Čekání na Deník

Měla to být minulou středu velká sláva a hlavně přelomová událost. Dva giganti svých oborů měli představit novinku, jež je napjatě vyhlížena od minulého léta a které mnozí předpovídají zářnou budoucnost. Podle plánů kolujících od prosince měli šéf firmy Apple Steve Jobs a hlava impéria News Corp Rupert Murdoch v Muzeu moderního umění v San Francisku představit první vydání novin nazvaných (podle některých názorů bez vynalézavosti, podle jiných geniálně jednoduše) The Daily – Deník. Jde o první deník vyráběný speciálně a výhradně pro iPad, čili tablet společnosti Apple. (V soutěži o první periodikum pro tablet už je předběhl Richard Branson a jeho magazín Project.)

Jenže to se nestalo. Těsně před termínem se objevily zprávy, že si na „iPad noviny“ budeme muset ještě nějakou dobu – údajně týdny – počkat. Důvody pro odklad ani jeden z partnerů oficiálně neoznámil, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].