Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Soutěž století před koncem

Nečasova vláda by neměla vybrat vítěze

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Dlouho očekávaná čísla jsou tady. Vládní komise otevřela obálky s nabídkami cen v zakázce století, ekotendru na vyčištění škod z dob komunismu. Nabídky se pohybují mezi padesáti sedmi až šedesáti pěti miliardami a nejsou vůbec překvapivé. Očekávali je experti i tento týdeník v měsíc starém komentáři. Co výše cen znamená?

Především další podezření, že průběh soutěže je předem domluvený. Nabídky firem kopírují podle informací Respektu zatím utajovanou cenu, kterou za zakázku stanovila na základě několikatýdenní (tedy vzhledem k rozsahu projektu velmi krátké) práce auditorská firma Deloitte a která by měla být pro vládní rozhodování o vítězi klíčová. Odhad firmy Deloitte přitom dvojnásobně převyšuje cenu, kterou o dva roky dříve spočítali experti ministerstva životního prostředí a další odborníci. Vítězná firma by tak od státu za provedení sanací dostala podstatně víc (možná až o třicet miliard), než je velmi pravděpodobná skutečná hodnota.

Ještě chvíli u těchto počtů zůstaňme. Stát původně za zakázku garantoval maximální cenu sto osm miliard korun, což je výsledek složitého výpočtu, který ale nemá se skutečnou cenou sanací vůbec nic společného. Pokud v soutěži zvítězí firma, která nabídla padesát sedm miliard, dostane na všechny části zakázky peníze pokrácené koeficientem vypočítaným z poměru státem garantované ceny a nabídnuté ceny. Tak například stát garantuje na očištění OKD dvacet pět miliard korun, vítězná firma dostane podle koeficientu na sanaci od státu třináct miliard korun. Přitom čísla ministerstva životního prostředí říkají, že skutečná cena sanací v OKD je jeden a půl miliardy korun. Vítězná firma tak získá bonus přes jedenáct miliard korun, což je obrovské číslo. Tyto argumenty však ministr financí Miroslav Kalousek odmítá právě poukazem na auditorskou zprávu Deloitte, jejíž čísla by ovšem neměl oficiálně znát.

Průběh soutěže kritizovala řada občanských sdružení, Nejvyšší kontrolní úřad, zabývá se jím Evropská komise. Soutěž přesto nebyla, přes závažné důkazy o ohýbání zákona a manipulaci s cenami, zrušena a dostala se do závěrečného finiše, kdy o vítězi bude rozhodovat vláda. Policie přes vážné pochybnosti férovost soutěže zatím nešetřila.

Dnes tedy leží plná odpovědnost na vládě. Pouze ona může soutěž anulovat tak, že nevybere vítěze. Výhrady vůči soutěži už sdělil premiér Petr Nečas i politici Věcí veřejných. Jaké výhrady to jsou, upřesní prý až na jednání vlády na přelomu října a listopadu, kdy má kabinet rozhodovat, týkají se ale prý především přemrštěné ceny.

Přesto můžeme očekávat, že vláda vítěze schválí. Do hry se dostanou zákulisní obchody a zájmy jednotlivých stran a hlavní zastánce tendru Miroslav Kalousek zdárný konec soutěže s kolegy ve vládě jistě za něco vymění. Třeba za své ústupky při prodeji emisních povolenek. Tam ODS trvá na tom, aby se povolenky rozdaly firmám zdarma. Kalousek naopak požaduje alespoň částečné zpoplatnění. Pokud k takové dohodě dojde, daňoví poplatníci navzdory neustálým řečem o nutnosti šetřit prodělají dvakrát: jednou na ceně ekotendru, podruhé na prodeji povolenek.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 39/2011 pod titulkem Soutěž století před koncem