Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ve stínu J&T

Vyšetřování případu Drobil odkrývá další detaily tajného financování ODS

Měsíc po prozrazení úplatkářské aféry na ministerstvu životního prostředí se otáčejí karty. Bývalý ministr Pavel Drobil začíná v ODS opět stoupat: před několika dny povýšil na ideového šéfa strany. Naopak Libor Michálek, který korupční čachry na jeho ministerstvu zachytil na nahrávkách (a Drobil ho za to vyhodil z postu šéfa Státního fondu životního prostředí), zůstává dál bez práce.

Už brzy ale může být vše jinak. V případu se totiž teď objevila nová fakta, která posilují podezření, že zelené ministerstvo skutečně mohlo sloužit k černému financování občanských demokratů.

Lukrativní obchod

Hybatelem je opět korunní svědek Libor Michálek. Ten totiž nyní vypověděl, že ho loni Drobilův poradce Martin Knetig nutil, aby za mimořádně podezřelých okolností nechal převést podstatnou část peněz, jimiž disponoval Michálkův fond, do J&T Banky a PPF Banky. Především první adresát tohoto královského vkladu může mít v příběhu financování ODS zásadní význam, ale ještě předtím, než se k němu dostaneme, je nutné připomenout pár důležitých detailů. Fondem ročně proteče přibližně dvacet miliard korun, a kdyby část z nich opravdu skončila právě u J&T Banky, představovalo by to pro ni velmi lukrativní obchod.

Úplné podrobnosti není možné zjistit, ale na českém trhu platí, že v porovnání s lídry typu Komerční banky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].