Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Dobrá zpráva o studentech

Minulý týden přinesl první dobrou zprávu o státních maturitách. Netýká se však ani ministerstva školství, ani společnosti Cermat, která státní část maturit tvoří, a dokonce ani maturity samotné. Týká se maturantů.

Studenti ukázali, že nejsou poslušná a lhostejná masa, se kterou si mocní mohou dělat, co se jim zamane. Proti nepovedenému projektu státních maturit se dokázali hlasitě ozvat.

První vlna studentské kritiky směřovala proti plánu ministra Josefa Dobeše zamknout zadání maturitních úloh a správné odpovědi navždy do trezoru. Žádný jiný stát, který má nějakou podobu státní maturitní zkoušky, testy netají.

Následovala studentská akce. Na internetu se objevila pirátská kopie testu z českého jazyka. Jen díky tomu vyšlo najevo, že test je opravdu mizerný – obsahuje nesmyslné a nejednoznačné otázky. Brzy na internetu visely v podstatě všechny testy a rozběhla se k nim debata odborníků. Zároveň sepsali studenti brněnského gymnázia otevřený dopis ministrovi. V něm se mimo jiné pozastavují nad tím, že utajení testů vylučuje debatu a tím i jejich zkvalitnění. Dopis už má téměř třináct tisíc signatářů.

Ministr v tomto jednom sporu vyklidil pozice – nic jiného mu ostatně nezbývalo. Ačkoli se původně chlubil, že „maturita je zabezpečenější než dokumenty Pentagonu“ a veřejnost testy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].