Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Raději odstoupím než podlehnout

Napravit důvěryhodnost státního zastupitelství se zdá téměř nemožné. Pavel Zeman se ujímá jeho vedení ve chvíli, kdy se jeho předchůdkyně Renáta Vesecká účastnila spolčení právníků, kteří protiprávně zasahovali do vyšetřování korupčního případu ve prospěch politické moci. On však slibuje, že raději odejde, než aby ustoupil politickému vlivu, a slibuje nový zákon zásadně posilující nezávislost žalobců.

Renata Vesecká tvrdí, že k jejímu odvolání nebyl žádný důvod, a naznačuje, že jí bylo ublíženo. Jak její zásahy do případu Jiřího Čunka hodnotíte?

Je velice těžké hodnotit něco zpětně, když neznám pořádně dotyčný spis. A taky se hodnocení mé předchůdkyně do značné míry vyhýbám, poněvadž to není moje úloha, dívám se spíš do budoucnosti. Rozhodně bych si ale nepřál, aby se mi někdy v profesním životě stalo, že bych byl nařčen, že jsem podlehl politickým vlivům.

Takže nemáte na jednání Renaty Vesecké žádný názor?

Ale mám, pochopitelně. Jenže musím vzít v potaz, že se jedná o pravomocně skončenou věc, kdy uplynuly všechny lhůty na podání opravných prostředků, takže tato kauza už nebude moci být znovu otevřena. Hodnocení ze strany nového nejvyššího státního zástupce na kauzu, která už byla uzavřena, by nebylo fér.

To hodnocení je důležité proto, že jste při svém nástupu řekl, že chcete obnovit důvěru ve státní zastupitelství. Jak to ale chcete dělat, pokud přesně nepojmenujete, co, kdo a jak tu důvěru pokřivil?

Tuto genezi zná nejlépe společnost a státní zástupci. A jak tu důvěru obnovit, to je běh na dlouhou trať, to je možné pouze skutečně kvalitní každodenní prací, případně vhodným personálním obsazením. Jinak musím zopakovat, že problém je v tom, že já přesně nevím, jaké zásahy Nejvyšší státní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].