Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Právní stát v troskách

Následky dohody vlády s Nomurou

Poté, co stát prohrál u pařížské arbitráže spor, ve kterém žaloval banku ČSOB, oznámil uražený ministr financí Miroslav Kalousek, že podává trestní oznámení na celou Zemanovu vládu, tehdejšího guvernéra ČNB Josefa Tošovského a nuceného správce IPB Petra Staňka. Zároveň se ministr rozhodl konečně uveřejnit dosud tajné smlouvy o vyrovnání s Nomurou (ty mu už dávno přikázal zveřejnit soud), jež prozrazují stěží uvěřitelný a přiznaný nátlak státu na justici a orgány činné v trestním řízení.

Jak vůbec ministra Kalouska napadlo podávat trestní oznámení na jednu z bývalých vlád? Byl to přece ministr Kalousek, kdo opakovaně tvrdil, že nechápe, když někdo v kauze IPB pořád vidí boj dobra se zlem. Vždy prý šlo jen o peníze.

Kladná v. záporná hodnota

Když to ministr takhle hezky prakticky vidí, není pak zcela pochopitelné, proč se chce mstít některým lidem, když věci nedopadnou podle jeho gusta. Pokud jde o byznys, měl se ministr smířit s tím, že si on a jeho lidé špatně přečetli smlouvu (garance platí v plné výši), a byznys považovat za skončený. Proč si Kalousek vůbec myslí, že lidé, kteří dojednávali nucenou správu IPB a následný rychlý prodej do rukou ČSOB, měli nějaké nekalé úmysly? Pokud ze systémově důležité banky mizí raketově rychlým způsobem aktiva i vklady, musí stát jednat bleskově a rychle.

Ve zcela novém kontextu se postup vlády a ČNB…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].