Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hlavně prosadit svoje

Propast mezi dvěma americkými stranami se prohlubuje

Spojené státy neprožívají úplně šťastné období. Vedou tři války, čelí rekordnímu schodku veřejných financí, musejí řešit zásadní věci typu neúnosná závislost na ropě dovážené z rizikového Blízkého východu. Hledání receptů navíc komplikuje politická realita: americká politická scéna je stále víc rozdělena na dva tábory, které přestávají být schopny uzavírat kompromisy.

V poslední době je to vidět na debatě o státním rozpočtu na letošní rok. O víkendu, kdy šel Respekt do tisku, se zdálo, že vůdci obou hlavních politických stran – tedy prezident Barack Obama za demokraty a šéf republikánské většiny v Kongresu John Boehner – nedokážou nalézt dohodu na kompromisní podobě rozpočtu. To je v USA docela fatální věc. Pokud v Česku parlament neschválí rozpočet, vláda funguje podle rozpočtového provizoria kopírujícího rozpočet loňský. Ve Spojených státech ale při nedohodě o rozpočtu je stát zcela odstřižen od peněz pro své zaměstnance a v mnohých ohledech de facto přestává fungovat. Důchody se budou vyplácet, v Afghánistánu se také bude válčit dál a ani celníci na hranicích nepřestanou prohlížet pasy. Řadoví státní zaměstnanci však nebudou dostávat peníze a finanční ztrátu utrpí i spousta privátních firem, které jsou na veřejný sektor napojeny.

Podobná situace nastala i v půlce 90. let, kdy republikánská většina také zablokovala demokratickému prezidentovi jeho rozpočet. Tehdy na to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].