Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Medveděv out, Putin in

Soudě podle zpráv zahraničních reportérů musel proces s Michailem Chodorkovským před moskevským soudem minulý týden připomínat absurdní divadelní kus. Sudí Viktor Danilkin četl mnohasetstránkový rozsudek a Chodorkovskij se prý smál a křehonil jako lechtivé dítě, a ne jako někdo, kdo už osm let sedí za mřížemi a právě se dozvěděl, že za nimi zůstane ještě dalších šest.

Smích byl evidentně jediná adekvátní reakce na verdikt, v němž byl Chodorkovskij shledán vinným ve všech bodech obžaloby. Měl například ukrást 218 milionů tun ropy – původně 350 – svým vlastním těžebním společnostem, někde je tajně schovat a poté prodat za násobek ceny na západní burze. Jeho obhájci kontrovali dotazy, proč by Chodorkovskij kradl ropu sám sobě, jak se tajně skladuje množství ropy o velikosti jezera, proč jeho firmy nezkrachovaly, když jim vyvedl majetek, a ptali se i na zpochybnění principu prodat dráž než vytěžit. Soudce však četl dál.

Že je řízení s bývalým ropným magnátem především politický proces, v němž je Chodorkovskij souzen jako hlavní oponent Vladimira Putina, bylo jasné od počátku. Výše možného trestu – definitivní verdikt teprve padne – přesto překvapila. Jistou naději na propuštění či alespoň nižší sazbu totiž skýtal fakt, že v čele státu stojí Dmitrij Medveděv, který si vytkl jako svoji prezidentskou prioritu rehabilitovat Rusko coby „právní stát s nezávislou justicí“ a krátce před stáním s Chodorkovským řekl, že „žádný politik nemá právo komentovat proces před vynesením rozsudku“. Přímo tím reagoval na slova Putina, jenž Chodorkovského před ním v televizi označil za „zločince, který má sedět ve vězení“.

Teď tedy víme, respektive jsme si znovu potvrdili, kdo je skutečným vládcem Ruska. Víme, že řeči věčných apologetiků Ruska o tom, jak se země vnitřně mění, jsou jenom řeči. Lze tušit, že Chodorkovskij neopustí vězení před rokem 2012, kdy se v Rusku budou konat nové prezidentské volby, a protože nyní premiér Putin plánuje návrat do svého původního křesla, semknutí opozice okolo Chodorkovského je to poslední, co potřebuje. Kdy poté opustí žalář, bude záviset zase jen na Putinovi.

Je dobře, že západní politici veřejně zapochybovali o nestrannosti soudu s Chodorkovským. Teď jen aby si to ještě pamatovali, až přijdou na přetřes ruská ropa a plyn. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].