Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Poučení z krize

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Evropu čeká kvůli řeckým potížím velký integrační skok

Evropští lídři na summitu minulý týden slíbili zadluženému Řecku, že kdyby se dostalo do opravdové bryndy, tak mu z ní EU pomůže. Touto důležitou zprávou ale všechno zdaleka nekončí. Naopak. Je to první krok k razantní proměně pravidel fungování EU a k její hlubší integraci přinejmenším v oblasti eurozóny.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Tato příští proměna už dostala také první ironickou nálepku jako „velký integrační skok“ (odkaz na Čínu v 50. letech, kdy Mao vyhlásil „velký skok vpřed“), nicméně v tomto případě ironie není namístě. Sjednocení ekonomických pravidel EU není intelektuální hříčkou, ale čirou nutností a obranou proti šíření infekčních nemocí a morálnímu hazardu jednotlivých členů.

Vzpomínka na rok 1992
Dnešní situace, kdy se euro dostává pod silný tlak finančních trhů a musí mu čelit vytvořením nového modelu vtahů v eurozóně, připomíná rok 1992, kdy vlastně myšlenka eura, kterou prosazovali Helmut KohlFrançois Mitterrand, nabrala na síle. Měny důležitých států západní Evropy se totiž tehdy také dostaly pod tlak spekulantů (dnes si většina lidí pamatuje pouze Sorosův útok na libru a následný odchod Británie ze systému ERM) a idea společné měny vyvstala jako přirozená záruka budoucí finanční a ekonomické…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].