Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: V čem je podle vás Česko 2010 lepší a v čem horší než Česko 2000?

HELENA ČACKÁ

ředitelka společnosti UNIVYC, členka Burzovní komory

Česko 2000 bylo optimističtější ve vztahu k Evropě a EU, vidina začlenění do Unie a posléze jednotné měny byla velmi silná, Česko 2010 je v tomto směru skeptické a nedůvěřivé. Dominance Západu v roce 2000 byla zřejmá, Česko se cítilo součástí Západu, v roce 2010 je nástup asijských zemí, zejména Číny, zřejmý a jsou tu obavy z dalšího vývoje na ekonomickém i kulturním poli. Česko 2000 mělo za sebou na finančním trhu poměrně nepříjemné roky, třetí šedou vlnu kuponové privatizace či krachy mnoha bank, a mělo vidinu jen lepšího vývoje. V roce 2010 je optimismus velmi opatrný… V Česku 2010 se lidé více orientují nejen na pracovní, ale i soukromý život, bezvýhradná orientace na byznys pominula.

LENKA LINDAUROVÁ

kurátorka, režisérka a ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého

Česko 2010 je z mnoha pohledů lepší než Česko 2000. Kulturu sice o něco víc převzal do rukou byznys, na druhé straně rostou geometrickou řadou nejrůznější alternativní aktivity, které žijí z energie svých iniciátorů. Pokud se budu vztahovat ke svému oboru, za deset let vznikly desítky nových galerií, které umožňují prezentace nejmladších umělců. Horší je ale například situace Národní galerie, jejíž vedení právě před deseti převzal současný nesestřelitelný ředitel a přivedl ji do známého stavu izolovanosti a pasivity. A určitě o dost horší je současná provázanost kulturních činovníků a veřejnoprávních institucí s politikou. Myslím, že lidé v kultuře ztratili za tu dobu dost iluzí.

DINAH SPRITZER

novinářka

Kdybych měla zmínit ty nejvýraznější změny k lepšímu, určitě to je znalost angličtiny mezi mladými lidmi. Nedávno jsem byla ve Španělsku a nemohla jsem uvěřit, o kolik je jednodušší domluvit se anglicky v Praze než v Madridu. A pak, jako někdo, kdo přemýšlí o genderových otázkách, mám radost z nárůstu sebevědomí českých žen. Když jsem se sem přestěhovala, vůbec jsem nechápala přesvědčení mnohých z nich, že bez muže nejsou ničím a musí mlčet, být pasivní a někde stydlivě sedět, aby je muži vzali. Z minusů je to cynismus lidí a nezájem o veřejný prostor. Já nevím, ale píše se rok 2010, ulice a chodníky v Praze jsou dobré akorát tak ke zlomení nohou a nikdo za to nenese odpovědnost, nikdo masově neprotestuje. Jak je tohle možné?

ALICE NĚMCOVÁ

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě

Deset let nestačí, aby se hodnotily změny, ke kterým došlo v rámci jakékoli společnosti. Ale možná, že v poslední dekádě se česká mládež se vstupem do Evropské unie zbavila strachu z toho, co je za humny, a nalézá nové horizonty. A k tomu horšímu se absolutně schylují čeští zákonodárci a politici, kterým evidentně nestačí ani dvacet let, aby se zlepšili.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 51/2010 pod titulkem Anketa: V čem je podle vás Česko 2010 lepší a v čem horší než Česko 2000?