Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Romantické písně o mašinách

Moimir Papalescu přichází s dalším, tentokrát popovým projektem

Nejpracovitější postava české hudební scény Moimir Papalescu skládá muziku budoucnosti. Respektive budoucnosti, která už byla: tohle jsou totiž písně z časů, o nichž kdysi fantazírovala sci-fi Karla Zemana a H. G. Wellse, předvídali je němečtí Kraftwerk a děsily se jich filmy jako Scottův Vetřelec. Papaleskova slabost pro retrofuturistický zvuk je dostatečně známá už z převážně instrumentálního projektu Magnetik, ale až s Die alten Maschinen (Staré stroje) se mu teď podařilo dát zmíněnému nostalgickému konceptu přesvědčivou a ucelenou podobu. Našel totiž pro svou slabost silné spojence, které album staví na světovou úroveň.

Debut Die alten Maschinen vznikal ve spolupráci se zpěvákem Leonem Stevensonem, někdejším hlasem osmdesátkové kanadské popové kapely The Extras. A především se na něm podílel Gerald V. Casale, zakládající člen a hlavní stratég amerických Devo. Tato čtveřice z Akronu v Ohiu počátkem 70. let učinila nekompromisní řez za hippie naivitou, stála u zrodu stylu, jenž zcela změnil tvář populární hudby a později získal všeobjímající označení nová vlna.

Místo květin stroje

Výjimečnost Devo spočívala v tom, že členové kapely se přímo účastnili „pohřbu“ 60. let, za nějž bývá – vedle koncertu v Altamontu organizovaného Rolling Stones, při němž ochranka ubodala jednoho z fanoušků – považována protiválečná demonstrace na Kentské státní univerzitě v květnu 1970. Národní garda, která měla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].