Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vláda v nouzi invence

Záměr změnit plýtvavé zákony je dobrý, ale legislativní nouze? Ovšemže není namístě, opozice má dnes pravdu; ale táž opozice pravdu neměla, když si s legislativní nouzí pohrála nedávno ve věci obyčejných stravenek. Obě strany nakládají s ústavou jako malý Móricek, jak se jim hodí. Nemají si co vyčítat, nebo přesněji obě si mohou vyčíst totéž.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

České politické strany prostě neumějí přijmout ideu, že zákony představují především omezení moci; ani ne tak pravidla fungování, moc funguje dobře sama. Především omezit ji je třeba. A je to systém. Je známo, že zacházíme-li se systémem správně a respektujeme jej, funguje. Pokud ho někde přiškrtíme, na jiném místě se rozběhne o to víc.

Autoři myšlenky, že špatný stav platného zákona je (pojmově může být) příčinou hrozby velké hospodářské škody, vypustili džina z láhve. Prolomili tabu a představili veřejnosti znepokojivou eventualitu, že pouhým hlasováním lze způsobit škodu. A platí, že za škodu, i za hrozbu škodou, se zpravidla také odpovídá. A odpovídá ten, kdo ji způsobil; ne „napříč spektrem“, ne „byla většinová vůle“, ne „došlo k pochybení“, ale někdo určitý. Neboť jsme právě opustili politickou mlhu a octli se na precizní půdě skutkové podstaty odpovědnosti právní.

Shrňme: Vládní pojetí legislativní nouze je založeno na předpokladu, že hrozba značné hospodářské škody byla způsobena přijetím zákona.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].