Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Ministr vnitra uvažuje o výměně policejního prezidenta Oldřicha Martinů a chce, aby jeho nástupce mohl být napříště vybírán i mimo policejní sbor, například v řadách státních zástupců. Je to podle vás dobrý nápad a kdo by se měl stát novým policejním prezidentem?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

MICHAL MAZEL

bývalý ředitel odboru bezpečnostní politiky MV

Myšlenka, že by policii mohl vést i manažer, který sbíral zkušenosti (i) jinde než v policii, není nijak šílená, právě naopak. Podstatné je, aby takový člověk byl schopen si po důkladném seznámení s policejním sborem udělat konkrétní představu, co chce změnit, dokázal to vysvětlit policistům a veřejnosti a aby se to pak hlavně nebál udělat. Musel by také umět čelit snaze politiků a vlivných podnikatelů zasahovat do vyšetřování a do výběru policejních šéfů na nižších pozicích. Najít takového člověka nebude snadné, takže by bylo dobré si výběr předem neomezovat jen na současné policisty.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

JAN RUML

bývalý ministr vnitra

Policejní prezident nemusí nutně být policista. Dovedu si představit, že jím může být bezúhonný člověk s přirozenou autoritou a srozumitelnou historií, který ochrání policii před různými politickými tlaky, zajistí jí nezávislost v trestním řízení a také jí vrátí profesionální loajalitu. Policie postrádá efektivní řízení a hlavně je neustále destabilizována nepromyšlenými reorganizacemi. Vím o pár lidech, ale vyslovit jejich jména nechci. Obdařil bych je polibkem smrti, kdyby si jich náhodou někdo všiml.

 

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

HYNEK VLAS

bývalý zástupce ředitele ÚOOZ

Myslím, že poslední dobou se stále častěji setkáváme se situací, že určitému úřadu (ministerstvu, instituci) šéfuje člověk, který s danou problematikou nemá zdánlivě nic společného. Pokud jde o policii, teoreticky nemusí stát v jejím čele policista, každopádně by to měl být respektovaný odborník na bezpečnostní problematiku, zkušený manažer a také by měl rozumět ekonomice. Proč by tedy v čele policie nemohl stát například respektovaný a zkušený státní zástupce? Dokážu si takovou situaci představit. Můj tip na policejního prezidenta? Jeden člen vedení policejního prezidia by tuto funkci jistě dobře zvládl a byl by dobrým policejním prezidentem, jméno si nechám pro sebe.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

JERONÝM TEJC

stínový ministr vnitra za ČSSD

Interní vyhláška ministra vnitra Radka Johna, která umožní, aby v čele policie nebo hasičského sboru mohl stanout člověk, který nikdy nebyl policistou nebo hasičem, je podle mého názoru krok špatným směrem. Důsledky mohou být fatální. Už v případě funkce policejního prezidenta by hrozilo, že takový člověk nebude mít jednak dostatek znalostí a zkušeností, ale především se nebude těšit respektu policistů. A to je věc, která patří k základním předpokladům policejního prezidenta. Pokud by do čela policie přišel například státní zástupce, nejsem si jist, zda bude schopen rychle pochopit, jak funguje policie. Podobné pokusy mohou pouze destabilizovat policii či hasičský záchranný sbor.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 45/2010 pod titulkem Anketa: Ministr vnitra uvažuje o výměně policejního prezidenta Oldřicha Martinů a chce, aby jeho nástupce mohl být napříště vybírán i mimo policejní sbor, například v řadách státních zástupců. Je to podle vás dobrý nápad a kdo by se měl stát novým policejním prezidentem?