Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zásnuby sezdaných

Proč v Praze vzniká koalice ideových odpůrců

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Když se na televizní obrazovce sloupek v grafu pro TOP 09 vyšplhal nad třicet procent, mnoho obyvatel hlavního města mělo o tom volebním říjnovém víkendu příjemný pocit, že se jim podařilo zvrátit dění v jejich sídle. Vítězství strany, která se vymezovala proti vládnutí pražské ODS a slibovala rozehnat korupční opar vznášející se nad magistrátem, žádným zvláštním překvapením nebylo. ODS řídila město dvacet let, v posledním volebním období už dokonce sama bez koaličních partnerů za mlčenlivého a přátelského přihlížení opoziční ČSSD. A kauz spojených s podezřením, že město ve skutečnosti řídí zájmy podnikatelů, v té idylce přibývalo. Povolební vyjednávání v Praze teď ale ukazuje, že voliči přerušili léta rozehranou partii jen zdánlivě a sílu souručenství mezi ODS a ČSSD se jen tak přemoci nepodaří. V metropoli podle zákulisních informací vše spěje k vyhnání vítězné TOP 09 do opozice a k opětovnému spojení občanských a sociálních demokratů. Co politiky z ODS odvádí od logického a srozumitelného spojení s ideově příbuznou TOP 09, která jim dělá koaličního partnera i na celostátní úrovni, a vede je do náruče mocenských protivníků z ČSSD?

Tři motivy téhož

Získat jednoznačný a zároveň poctivý názor od tříčlenného vyjednávacího týmu pražské ODS složeného z jejího šéfa Borise Šťastného, dosavadního náměstka primátora Rudolfa Blažka a lídra voleb Bohuslava Svobody možné není. Na stupínku před mikrofonem při tiskových konferencích sice působí jako jednotný celek a odpovídají, že nic není rozhodnuto a jednání pokračují, při individuálních a neformálních rozhovorech s nimi však na povrch vyhřezne, že motivů pro směr vyjednávání je přesně tolik, co vyjednavačů – tři.

„Leitmotivem mých snah je stále očista pražské ODS od starých tváří, tento slib jsem dal voličům a je pro mne při vyjednáváních nejdůležitější,“

říká seriózně vyhlížející lékař s motýlkem Bohuslav Svoboda, kterého občanští demokraté vytáhli na první místo kandidátky před volbami na důkaz, že to s odloučením od kmotrů myslí vážně. Argument muže s neposkvrněnou pověstí pro spojení se socialisty zní dost nelogicky, po chvíli hovoru však vychází najevo jeho podstata: sociální demokraté si na personální složení budoucí rady kladou podle Svobody větší požadavky než TOP 09, která je dnes pod hrozbou odsunu do opozice ochotna přistoupit na ústupky mocným hráčům pražské ODS, jejichž moc je větší než ta Svobodova. Podle této teorie si je pražská ČSSD vědoma, že ani jí by spojení s dlouholetými členy vedení magistrátu z ODS v očích voličů neprospělo.

„Půjdu do toho jen pod podmínkou, že se ve vedení města objeví mnou vybrané nové tváře, a musím brát v úvahu i to, s jakým partnerem se mi to spíše podaří,“

říká Svoboda. Nutno však dodat, že v případě sloučení s ČSSD zaujme tento muž místo primátora, při logičtějším spojení s TOP 09 by si primátorský řetěz pověsil na krk jeho protějšek z vítězné strany Zdeněk Tůma a na Svobodu by zbylo místo prvního náměstka.

To jméno sice zůstává při hovoru se Svobodou nevyřčeno, přesto je jasné, že „stará tvář“, o niž tu především jde, patří jeho kolegovi z vyjednávacího týmu ODS Rudolfu Blažkovi. Další dva občanští demokraté ze současného vedení magistrátu, o něž Svoboda také nestojí, Pavel Klega a Milan Richter, už své ambice pod tlakem pražského lídra na místa radních vzdávají, dlouholetý náměstek primátora Blažek se však za každou cenu snaží udržet ve hře. A to se mu podle všeho podaří lépe s TOP 09, s níž vede zákulisní jednání o své „přijatelnosti“, přestože by to mohlo znamenat, že ODS v Praze přijde o svého lídra Svobodu. Ten je totiž podle informací Respektu připraven odejít z klubu ODS a stát se pouze nezávislým zastupitelem, pokud by jej pražská ODS převálcovala a do rady mu nutila Rudolfa Blažka. „Nebudu teď nic komentovat, jednání nejsou ukončena,“ zní jediné oficiální prohlášení, které je Blažek ochoten poskytnout tisku, i když mimo záznam se snaží budit dojem charakterního bojovníka proti velkokoaličnímu vládnutí se socialisty.

Situaci v Praze má nejpevněji v rukou třetí z vyjednavačů, předseda pražské organizace Boris Šťastný, a ten se snaží vést svou stranu do náruče sociální demokracie. Ovšem ze zcela jiných důvodů než Svoboda. V prostředí pražské ODS lze jen stěží nalézt člověka, který by za kroky Borise Šťastného neviděl vliv šedé eminence a hlavního „kmotra“ Prahy Tomáše Hrdličky, který má velmi dobré vazby na socialisty i na podnikatelské prostředí a jemuž se připisuje hlavní role v propojení politiky s byznysem. To Šťastný samozřejmě nepřipouští. „Jde nám především o to, abychom prosadili maximum z našeho programu,“ tvrdí v odkazu na vůdčí pozici, kterou by ODS ve spojení s ČSSD na magistrátu hrála. Otázka, jak by obyvatelům Prahy vysvětlil nelogické propojení s ideovým odpůrcem a vyvrátil podezření, že za vazbami na ČSSD stojí především zájmy podnikatelů, kteří mají za posledních dvacet let k oběma stranám vyšlapané cestičky, Borise Šťastného rozčílí. „Opakuji, jde o to prosadit co nejvíce z programu, tím bereme na voliče největší ohled,“ říká pouze a dostat se dál do jeho myšlenkového obzoru se už dalšími otázkami nepodaří.

Hra o koaliční uspořádání v Praze zatím neskončila, všichni tři vyjednavači – každý zvlášť – obcházejí stranické buňky, na nichž osud Prahy závisí. Zástupci buněk budou totiž na regionální radě hlasovat o tom, která koalice zvítězí. „Zatím to vypadá, že většina sdružení se kloní k velké koalici,“ říká lídr Svoboda.

Nic nemůžeme

Na nepřehledné a různě motivované dění v Praze nelibě shlížejí špičky stran, předseda Petr Nečas i jeho místopředsedové Alexandr Vondra a Miroslava Němcová. Směr povolebních vyjednávání v Praze dává tušit, že stranu za sebou sešikovanou nemají a že snaha odříznout ji od podnikatelských skupin není hlavním motivem jednání jejich stranických podřízených. „Já nevím, co se to děje. Nejspíš si pražská ODS neuvědomuje rizika, která toto spojení s sebou nese pro pověst i budoucnost strany a patrně není schopna se vžít do roztrpčenosti voličů, kteří od politiky očekávají i nějaký etický rozměr,“ říká na chodbě sněmovny místopředsedkyně občanských demokratů Němcová. Spolu s Nečasem i Vondrou se v minulých dnech snažila vysvětlit pražským kolegům, aby vyslyšeli voliče a přijali koaliční nabídku od TOP 09, zatím však marně. „Víc než působit vahou své autority nemůžeme, naše strana je demokratická a nařídit pražské ODS, jak má postupovat, nelze,“ vysvětluje o přestávce mezi jednáními sněmovny premiér a předseda ODS Petr Nečas. A smířlivě dodává, že za nechutí jít s TOP 09 může stát „jistá nečitelnost té strany a obava, že jde pouze o krátkodobý projekt, jakým bylo v Praze například SNK ED, zelení či v minulosti Unie svobody“.

Pražské vyjednávání není jediným, které lidem ve vedení ODS není po chuti. Takzvané velké koalice jsou přitažlivé pro politiky i v jiných městech, a tak už buď vznikly, či se chystají například v Brně, Ostravě či kmotrovskou pověstí nejvíce zasažených Českých Budějovicích. Minimálně v Brně se však zdá, že projekt koalice s ČSSD vytrhl občanské demokraty z povolebního útlumu a že se v jihomoravské metropoli schyluje k bouřlivému dění. Předseda tamní ODS Pavel Blažek, který je zároveň místopředsedou na celostátní úrovni, ztrácí pro svůj koncept podporu a je svými kolegy nucen začít od velkokoaliční dohody ustupovat. Postavil se proti němu lídr tamní kandidátky Robert Kotzian a masivně se ozývají i hlasy zespodu jihomoravské ODS. „Velká koalice je nemorální a je nesmysl tvrdit, že v Brně nejde o ideje, ale jen o chodníky,“ říká šéf regionálního jihomoravského sdružení ODS Jiří Kadrnka, který donedávna patřil k Blažkovým největším spojencům.

„Nejsme tupá masa a silně se to už projevuje. Do mého e-mailu chodí denně desítky dopisů a usnesení nejen z brněnských místních organizací, ale z celé jižní Moravy, že velká koalice je pro nás v Brně nepřijatelná. Voliči jasně řekli, že chtějí středopravou koalici a my tomu musíme vyhovět,“

dodává Kadrnka. Mezi občanskými demokraty na jihu Moravy se už začíná rýsovat plán, že pokud Blažek a jeho spojenci ze souručenství s ČSSD neustoupí, svolají místní konzervativci mimořádný sněm a Pavla Blažka ze svého brněnského vedení odvolají. A Blažek o tom ví.

„Vždy jsem tvrdil, že není správné vyhnat vítěze voleb do opozice, a volby v Brně teď vyhrála ČSSD. Proto si myslím, že koalice s ní je pro ODS nejlepším řešením,“

vysvětluje svůj koncept Pavel Blažek. Na následujících jednáních však podle informací Respektu nejspíše navrhne, aby ODS a ČSSD přibrala do rady i TOP 09, která v Brně skončila třetí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 44/2010 pod titulkem Zásnuby sezdaných