Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nesmíme propadat paranoii

I když Západ v porovnání s Čínou nebo Brazílií ztrácí sebevědomí i místo v novém světě, není důvod být přehnaně pesimistický. Náš úpadek lze stále ještě zastavit. Jestli ale chceme nadále prosperovat, tak budeme muset víc pracovat a přinášet víc obětí, říká známý americký novinář Fareed Zakaria. V rozhovoru, který probíhal na lavičce žofínského parku, pak dostál pověsti provokativního řečníka, jehož názory nechají jen málokoho chladným.

Zpravodajství je v posledních měsících přeplněné krizemi, počínaje finanční přes klimatickou až po krizi eura. Bojíte se budoucnosti?

Nebojím. Žijeme v době hyperbolických médií, která každou vcelku normální událost podají jako hrozivou krizi otřásající světem. Už však příliš nemyslíme na možnosti a schopnosti vlád všechny tyto problémy řešit. Takže ano, je tu spousta krizových situací, ale současně je tu obrovská schopnost lidí – jedinců, politiků, podnikatelů, nevládních sdružení – vymyslet nějaká řešení.

Co máte na mysli?

Vezměte třeba problém terorismu po 11. září 2001. Jakmile se vlády rozhodly brát hrozbu islamistického terorismu vážně, tak se jim ho podařilo omezit. Ano, čas od času dochází k nějakým menším atentátům nebo k pokusům o útoky, ale teroristé už nedokázali naplánovat novou velkou operaci. Druhým příkladem je ekonomická krize. Hrozilo opakování velké hospodářské krize ze třicátých let, ale dokázali jsme se tomu díky koordinovanému postupu vlád z celého světa vyhnout.

Právě taková dynamika, souhra mezi problémy a pokusy lidí je řešit, bude utvářet naši budoucnost. Jsem proto optimističtější než řada mých kolegů, kteří o současných krizích profesionálně píší. Nevěřím apokalyptickým vizím naprostého rozpadu našeho systému. Bojím se ale o osud Západu, který ztrácí sebevědomí, svého ducha i místo v novém…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].