Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Proměna, která nejde zastavit

Za měsíc touto dobou nejspíše Obamovi demokraté utrpí velký výprask ve volbách do amerického Kongresu a tím se uzavře úvodní kapitola vládnutí prvního černošského prezidenta Spojených států. Dnešní americká politika se přitom zdálky jeví jako hodně nepřehledná hádka, jejíž vášeň někdy bere dech. Země je ale na křižovatce a ve sporech nejde o nic menšího než o budoucí charakter země.

Za politickým střetem demokratů a republikánů se dnes skrývá srážka dvou velmi rozdílných skupin Američanů. Jednu představuje tábor, který komentátor Ronald Brownstein označuje jako „koalici na vzestupu“. Jedná se o příslušníky menšin, Hispánce a černochy, stejně jako bílé ženy s vysokoškolským vzděláním a mladé lidi do třiceti let obecně. Tato skupina většinou volila Baracka Obamu a slibovala si od jeho nástupu rychlé změny. Díky tomu, že se vládě nepodařilo vyřešit důsledky finančního kolapsu a následné recese (vzhledem k rozměrům to ani nešlo), prožívá tato skupina silné rozčarování. Vláda demokratů postrádá náboj, energii, zápal, je jaksi vyčichlá, příliš pedantská, málo revoluční. Radikální rozchod s minulostí se utopil v tradičním politickém přetahování, jehož detaily jsou únavné a výsledky chabé.

Druhá skupina je „koalicí ohrožených“. Přibližně vzato – tvoří ji bílí Američané se základním vzděláním a bílí muži s vysokoškolským vzděláním, tedy skupiny, jejichž relativní pozice ve společnosti oslabuje ve prospěch „koalice na vzestupu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].