Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Schizofrenie v New Yorku

Svět bilancoval desetiletí velkých slibů v boji proti chudobě

Jednoho dne v roce 2004 profesor Kolumbijské univerzity Jeffrey Sachs opustil svou kancelář na pomezí Central Parku a Harlemu. Z New Yorku se vydal na jih středoafrického státu Malawi, na návštěvu náčelníka vesnice Mwandama, jejíž obyvatelé ještě nedávno umírali hladem.

Americký profesor od náčelníka zjistil, že vesničané ze všeho nejvíce potřebují hnojiva a nová semena, na která sami nemají dost peněz. Každá ze sedmi tisíc domácností roztroušených ve víc než stovce menších sídel v okolí Mwandamy proto dostala dva pytle hnojiv a pytel semen. Výsledek se dostavil okamžitě. Úroda kukuřice se (i díky častějším srážkám) zvýšila z půl tuny na hektar na více než pět tun a nikdo už nehladověl. Část sklizně si zemědělci odložili na horší časy, část použili k vaření bezplatných obědů pro školáky z chudých rodin. Zbytek prodali a konečně tak poznali, co to znamená „mít zisk“.

Zpravodaj týdeníku Die Zeit Bartholomäus Grill ve své reportáži popisuje, jak iniciativa amerického ekonoma Mwandamu proměnila. Jednou týdně do ní po nové silnici přijíždí auto speciální banky pro chudé, v níž si už dva tisíce vesničanů zřídilo své účty; šest stovek jich dostalo půjčky na rozjetí drobného podnikání, na něž by jim běžné banky nikdy nepůjčily. Počet případů často smrtelné malárie díky darovaným ochranným sítím klesl o šedesát procent. Uprostřed vesnice stojí budka,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].