0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Politika19. 9. 20109 minut

Život s šelmou

Jestli se na Šumavě usídlí vlk, záleží hlavně na lidech

V poslední době padala ta otázka na Šumavě podezřele často: „Nevíte, nechová tady někdo vlky?“ ptali se usedlíci z různých koutů českého nejrozsáhlejšího pohoří správců národního parku. Zdálo se jim totiž, že právě tuto šelmu zahlédli v lese. Vlka si lze na dálku snadno splést se psem, nicméně popis záhadného zvířete povětšinou seděl: dlouhé nohy, oči blízko sebe… Naposledy jeden šumavský lesní chodec před pár dny ohlásil, že zároveň s šelmou zahlédl i malá vlčí štěňata. A to by byl průlom. Kdyby se nahlášené pozorování potvrdilo, znamenalo by to, že se na Šumavě poprvé objevil základ vlčí smečky, která by se zde mohla na delší dobu usadit.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Všichni zaměstnanci národního parku, především ti ze zoologické sekce, teď mají za úkol v přírodě sledovat důkazy o vlčí přítomnosti, což je u plachého a neustále putujícího druhu mimořádně složitý úkol, který se může protáhnout na několik měsíců. Už teď se ale rozbíhá debata, jestli jsou lidé ochotní dravou a mýty opředenou šelmu vedle sebe snést.

Tuláci Evropou

Údolí říčky Křemelná bylo ještě zahalené tmou, mrzlo a silnicí protaženou závějemi sněhu se pomalu sunulo terénní auto strážců národního parku vyrážejících v půl páté ráno do služby. Náhle všichni ztuhli. Ve světle reflektorů uviděli běžící zvíře a chvíli trvalo, než se první z nich odvážil vyslovit to, co všichni tušili: že pár metrů před nimi…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc