Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Johna šupem do Bratislavy

Ministr vnitra Radek John projevil při představování „své“ protikorupční strategie nasazení hodné časů, kdy ještě moderoval v televizi. Představený plán boje proti korupci postrádá nejen fundovaný rozhled, ale především ucelenou koncepci a jakoukoli invenci. Nepřeháníme, když řekneme, že je šokující, jakou bezradnost projevil šéf strany, která se díky svým naléhavým protikorupčním heslům dostala do parlamentu. Neschopnost, jakou projevuje jeho strana při naplnění těchto slibů, by stála za samotnou analýzu, kterou ale nechme na jindy. Nicméně Johnova protikorupční strategie zřejmě s konečnou platností dosvědčuje, že jako ministr není schopen překročit svůj stín prvoplánového kritika korupčních jevů, který si ale neví rady s návrhy, jak proti nim zasáhnout.

Nová strategie – slovo nová je v tomto případě značně nadsazené – se opírá o několik bodů. Byly ale vymyšleny spíše nahodile. Nepředstavují propojený systém, který by mohl tvořit ochrannou síť proti bující nemoci, která už léta trápí tuto společnost.

Strategie třeba navrhuje testy integrity státních úředníků. Co si pod tím ministr představuje, neprozradil, podle určitých náznaků ale zřejmě provokaci, kdy policejní agenti budou navštěvovat úředníky a nabízet jim úplatky. Několik významných soudců (chtějí zůstat v anonymitě, protože by se mohli případy v budoucnu zabývat a nechtějí být obviněni ze střetu zájmů) přitom tvrdí, že jakékoli provokativní testy úředníků jsou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].