Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Proč zrovna tady

Zpráva z obce, kde se pokoušejí pomáhat lidem v nouzi

Tady ještě donedávna nebydlel ani jeden Rom,“ opakuje své stížnosti další návštěvě starosta severomoravské vesnice Uhelná Ludvík Juřík. Na podzim se podruhé chystá kandidovat za KDU-ČSL a nechápe, „proč ti lidé musejí být zrovna u nás“. Řeč je o dvaasedmdesáti Romech bydlících ve dvou bytovkách a jednom rodinném dvojdomku v centru obce. Do Uhelné se přistěhovali v posledních sedmi letech díky toleranci bývalé starostky Marie Surovíkové spojené s prací místního občanského sdružení Ester, které se už deset let pokouší v kraji pomáhat lidem na okraji.

Současný starosta si na nové sousedy nikdy nezvykl, ale mlčenlivé soužití dlouhá léta víceméně fungovalo. Teď se však situace nepříjemně zamotala.

Je to jen byznys

Ludvík Juřík sliboval svým sousedům, že „očistí Uhelnou od cikánů“ už před volbami v roce 2006. Další hlasování je přede dveřmi a starosta se k osvědčenému – byť zcela neoficiálnímu – heslu opět vrací. Jak by jejich vystěhování chtěl docílit, je ovšem v pětisethlavé obci záhadou. Domy, v nichž místní romská komunita bydlí, patří soukromému vlastníkovi, a ten je rád, že namísto někdejších „bílých“ neplatičů s desetitisícovými dluhy má v bytech platící romské nájemníky. Navíc 45 nových sousedů už má v obci trvalé bydliště.

Většina romských rodin…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].