Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diagnóza

Jak bude po škrtech

Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Po pečlivé analýze programového prohlášení, důkladném prostudování návrhu státního rozpočtu na rok 2011 a po prvních exekutivních opatřeních kabinetu premiéra Petra Nečase je třeba konstatovat: tato vláda je docela normálně nudná.

Ne, že by s takovým Pavlem Drobilem nebo Radkem Johnem nebyla občas docela sranda, ale dva snaživí recesisti to nezachrání.

Už dva měsíce před námi defiluje sestava smrtelně vážných mužů středního a staršího věku, kteří se tváří, jako by jim právě Japonci vybombardovali Pearl Harbor a oni mají čtyři roky na to zachránit svět před katastrofou. Nežádám po Miroslavu Kalouskovi, aby se choval podle proslulého receptu Ronalda Reagana „o státní dluh nemám starost, je už dost velký na to, aby se o sebe postaral sám“. Jen už je prostě unavující poslouchat dokola jediný zvuk, který zní ze všech ministerstev: škrt, škrt, škrt.

Má to ovšem pár háčků: nemá tento kabinet rozpočtových supermanů mezi sebou náhodou několik expertů, kteří se na jaře 2006, v době předvolební rozpustilosti, podíleli na rozpočtové zabíjačce, která dodnes zatěžuje sociální systém? Kdopak nám to tenkrát pózoval na billboardech s těhotnou figurantkou a chlubil se tím, že zajistil „více peněz maminkám“ na rodičovském příspěvku? Nejspíš nějaký lidovec.

Ale hlavně: Dramatická gesta do politiky patří, problém ale je, když zůstává jen u nich. Nečasova vláda nepřevzala moc uprostřed války, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].