Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Čím více se člověk zabývá otázkou rozpočtových škrtů, tím více z vládních plánů trčí zoufalý nedostatek propočtů, mikroanalýz a rozborů toho, jak je celý řetězec a koloběh ekonomiky vzájemně provázán a podmíněn. Když se například mluví o tom, že se bude u hasičů a policistů propouštět, napadá mne, zda stát ví, kolik do výcviku hasičů a specialistů investoval, a jestli tedy jejich případné propouštění lze vůbec označit za hospodárné chování.

Existuje sice kontroverzní teorie utopených nákladů (sunk costs), která tvrdí, že důležité jsou jen budoucí náklady, ale možná je lepší spoléhat se na selský rozum našich pradědečků, kteří by si asi dvakrát rozmysleli propouštění vyškolených učňů a tovaryšů.
Pokud je propouštět třeba, pak rozhodně ty nejméně kvalifikované, jejichž výcvik stál málo. Má Radek John, který se stává takovým smutným komikem téhle vlády, podobný rozbor k dispozici?

Instinktivně bych řekl, že je třeba začít s propouštěním hasičských a policejních byrokratů. Stejně instinktivně tuším, respektive se bojím, že to budou spíše právě tito byrokraté, kdo bude organizovat propouštění kvalifikovaných lidí.

• Podobně si vezměme zastavování dálničních staveb a koridorů. Jak bude zaručeno, že státu budou zaúčtovány skutečně prostavěné výkony, a ne i materiál, který se rozkrade, či výkony, které nebudou nikdy provedeny?

Jak se budou konzervovat stavby a kolik to bude stát? Vezměme si ten…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].