Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Odtajněná válka

Aféra WikiLeaks přinesla největší únik tajných informací v dějinách. A další budou brzy následovat.

Daniel Ellsberg dnes říká, že na podobnou událost čekal téměř čtyřicet let. Už v roce 2006 vyzýval na stránkách časopisu Harper’s Magazine veřejnost, aby někdo vytáhl nějaké informace o údajném chystaném útoku Spojených států na Írán a hrozící válce tak zabránil. V reakci na dnešní masivní únik tajných informací o válce v Afghánistánu, zprostředkovaných minulý týden organizací WikiLeaks ve spolupráci s The New York Times, The Guardian a Der Spiegel, uvedl, že lidé, kteří rozsáhlý archiv americké armády vynesli na veřejnost, jsou ve stejném stavu mysli, v jakém byl na počátku 70. let on sám – jsou ochotni jít kvůli zveřejnění pravdy třeba na zbytek života do vězení.

Daniel Ellsberg je pojem. Na počátku 70. let byl strůjcem do té doby nejrozsáhlejšího úniku tajných materiálů americké vlády na veřejnost a může se chlubit tím, že jeho noční směny strávené nad tehdejší předpotopní kopírkou Xerox významně urychlily odchod Američanů z Vietnamu. Díky němu začal 13. června 1971 deník The New York Times tisknout na pokračování tzv. Pentagon Papers (Pentagonské dokumenty), tajnou analýzu amerického ministerstva obrany (Ellsberg byl jedním z jejích autorů) popisující průběh konfliktu ve Vietnamu od konce druhé světové války až do roku 1967.

Veřejnost byla tehdy obsahem zveřejněných materiálů šokována. Ukázalo se, že několik po sobě jdoucích prezidentů americké voliče systematicky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].