Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Technologie

Achillova anténa

Je iPhone příliš dokonalý na to, aby s ním šlo telefonovat?

Ačkoli jede na plné obrátky, továrna v čínském Šen-čenu sotva stačí poptávce po čtvrté generaci komunikátoru iPhone, který firma Apple představila na konci června. Dosud žádný mobilní telefon ani kapesní počítač se neprodával tak dobře. Nový iPhone jde na dračku i přesto, že jeho anténa – první svého druhu – má docela vážnou konstrukční vadu.

Odborný tisk nejdřív přivítal telefon s přepracovaným designem, vylepšeným displejem, vyšším výkonem a novými funkcemi jako dosud nejlepší smartphone. Jenže vzápětí se objevily zprávy, že nový mobil sice nabízí videohovory, pohodlné surfování po internetu nebo střih videa, ale má potíže s tou nejzákladnější funkcí – s telefonováním. Analytici začali počítat, kolik miliard by firmu stálo předčasné stažení přístroje z trhu. A akcie začaly zvolna klesat.

Mezi prvními na vadu antény upozornil spotřebitelský časopis Consumer Reports. Telefon podrobil přísným testům a v laboratořích ověřil, že když se majitel přístroje dotkne na jednom místě v levém dolním rohu, ukazatel síly signálu klesne z pěti čárek na jednu, nebo dokonce spojení se sítí mobilního operátora na chvíli ztratí. Může se tak přerušit probíhající hovor. Zvlášť nepříjemné je to pro leváky, kteří, pokud po telefonu sáhnou bez přemýšlení, se daného místa dotknou téměř vždy.

Zprávy o „chvatu smrti“, jak ho pojmenovali škodolibí novináři, za několik hodin přetekly z blogů na přední stránky nejvlivnějších novin. Mediální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].