Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Na to mám ještě čas

Ve sněmovně zasedá rekordních čtyřiačtyřicet žen, z nichž třetinu poslaly do poslaneckých lavic preferenční hlasy voličů. Naopak v nové vládě nebude – poprvé po dvanácti letech – žena ani jedna. Všechny oslovené kandidátky nabídku na ministerské angažmá odmítly. Jednou z těch, která řekla ne, je i poslankyně za stranu Věci veřejné Karolína Peake (34).

Proč by podle vás měly být ženy v politice?

Jednak se dokážou víc vcítit do druhých lidí a jejich problémů než muži a pak – pracují velmi efektivně. Nejsou ochotny někde nějak dlouho a zbytečně vysedávat, jak to často rádi dělají muži. Mají také jiný způsob jednání než muži, možná i jiný způsob myšlení. A je určitě dobré ho kombinovat s tím mužským. Z nejrůznějších politických jednání a i ze zkušeností z komunální politiky sama vidím, že ženy jdou po problému daleko přímočařeji. Muži mají rádi zákulisní hry, což ženám na politice vadí: je v ní spousta času ztraceného vymýšlením různých taktik kdesi v přítmí zákulisí.

Proč jste tedy odmítla nabídku usednout do čela ministerstva pro místní rozvoj?

Já jsem v tuto chvíli udělala pro republiku lepší rozhodnutí, když jsem do toho nešla. Nepovažuji se přece jen za dostatečně zkušenou, abych mohla usednout do čela ministerstva. Kolega Janovský je dobrý manažer a na rozdíl ode mě má víc zkušeností jak z byznysu, tak ze života. Jsem mu vděčná, že ten štafetový kolík vzal místo mě a že ho nemusím nést já.

Proč jste třeba za sebe nenašla ženskou náhradu? To jste před volbami s takovou eventualitou nepočítali?

Vhodných ženských kandidátů se zkušeností s velkou politikou v našich řadách zase až tak moc není. Počítali jsme s účastí ve sněmovně, ale že zasedneme rovnou ve vládě, o tom jsme…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].