Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Muž, který to přehnal

Konec soudce, jenž nechal zatknout generála Pinocheta

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Z andaluské vesnice Víznar se do sousední obce Alfacar vine vyprahlá horská cesta lemovaná olivovníky. O víkendech se po ní procházejí místní i výletníci z nedaleké Granady, ve vyprahlé trávě si hrají děti, lidé zevlují mezi pokroucenými stromy. Idylické scény ruší jen zvláštní pocit. Když si sednete na zem a opřete se o staletý olivovník, víte, že možná přímo pod vámi leží v hromadném hrobě mrtví z období španělské občanské války.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Vloni sem dorazily vyšetřovatelů vybavení moderní technikou. Měly potvrdit zvěsti, že právě zde leží spolu s dalšími ostatky nejslavnějšího španělského básníka Federica Garcíi Lorky, kterého popravili Frankovi falangisté. Lorca je ikonickou obětí španělské občanské války, charizmatický homosexuál byl brutálně zavražděn hned v jejích prvních dnech. Otvírání hrobů provázely spory, nepřála si to ani básníkova rodina. Za pokusem vyvrátit letité stromy a nahlédnout zblízka do dosud nezahojené kapitoly španělských dějin stál zřejmě nejslavnější vyšetřující soudce světa, Andalusan Baltasar Garzón, muž, který nechal již dříve v Británii zatknout chilského generála Pinocheta, pustil se do argentinských generálů, vydal zatykač na Usámu bin Ládina a podepsal se na pádu jedné španělské vlády.

Na klikaté cestě z Víznaru do Alfacaru však profesionální cesta soudce Garzóna zřejmě končí. Španělská justice se proti vyšetřování minulosti postavila a zbavila letos na jaře…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].