Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Zapisovat a strašit

S předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou o policii a svobodě projevu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Policie včetně svého prezidenta zasáhla opakovaně do předvolebních soubojů. Ministr Martin Pecina je za to dokonce pochválil. Na podivné chování strážců zákona upozornila média a někteří komentátoři, neozval se však nikdo z justice. S předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou hovoříme o tom, proč zdejší soudci nebrání občany před snahou policie zastrašit je a posluhovat mocným.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Policejní prezident Oldřich Martinů se v souvislosti s útokem na poslance Bohuslava Sobotku vyjádřil, že pachatel by měl dostat „exemplární trest“, protože šlo o útok na politika. To vzbudilo veřejnou pozornost: nestává se často, aby vysoký policejní důstojník odsuzoval v televizi nějaký konkrétní trestný čin a naznačoval „správný“ trest pro jeho pachatele. Není trest vaší doménou – tedy věcí nezávislého soudu?

Předesílám, že útok na pana poslance považuji za naprosto nepřípustný exces. Ale to, aby se policejní prezident vyjadřoval ve prospěch exemplárního potrestání pachatele, považuji za nepatřičné. Ve hře je celá řada kritérií, která mohou vinu a úvahy o trestu posunout do zcela jiné roviny. Vinu a trest může ovlivnit třeba mentální porucha útočníka, což je záležitostí znaleckého zkoumání, ale i další právně relevantní okolnosti, které budou známy až po provedeném důkladném dokazování.

Je-li to nepatřičné, proč jste na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].