Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Neviditelná ruka

Život s tygrem a buvolem

David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Podle čínského kalendáře pomalu končí rok buvola. Jaký to měl být rok? Jak už to s horoskopy bývá, před začátkem roku 2009 se objevily naprosto odlišné scénáře. Jeden vysvětloval, že buvol zabořený již po tisíce let v bahně nepřinese nic dobrého. Ten druhý předpovídal pozitivní změny, kdy se buvol z bahna konečně vymaní. Nakonec nás nepostihla Velká deprese numero duo, jak bylo předpovídáno. O procházce růžovým sadem však také nemůže být řeč.

David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jak si aktuálně vedeme? Statistici vám řeknou, že krize je za námi. Přitom je pořád před námi. Dlouhodobý ekonomický růst totiž bude srážen dolů rychlým zadlužením vlád. Nejde jen o různé vládní balíčky – takový cyklický nárůst deficitů vlád nepokládám principiálně za špatný. Mám na mysli postupný růst strukturálních deficitů, který je a bude spojen s nepříznivým stárnutím populace. Týká se to jak Evropy, tak USA. Evropa má větší problém s rychlostí stárnutí obyvatel, zatímco USA zase s příliš drahým systémem zdravotní péče.

Obojí bude podkopávat dlouhodobý růst ekonomik, kterým se prozatím říká hlavní. Prozatím, protože vysoké tempo růstu si udrží země, dnes nazývané rozvíjející se. Tedy především BRICketa (Brazílie, Rusko, Indie a Čína). Jejich podíl na světové ekonomice bude postupně narůstat a pravý rozmach způsobí růst jejich domácí poptávky, který nyní vytahuje rozvinutý svět ze dna recese. Mluvíme o horizontu mnoha let. Ale už se množí počet ekonomů, kteří přirovnávají ekonomický rozmach Číny ke Spojeným státům z konce 19. století.

Nastupuje rok tygra. Dobrou zprávou je, že globální ekonomiky se postupně odrážejí ode dna, odkud vytáhnou i nás. Začíná se blýskat na lepší časy? Podle čínského kalendáře ano. Svět poroste a poroste i naše ekonomika. Ale jedním dechem dodávám, že to nebude snadné. Ačkoli se český průmysl již nyní zotavuje, domácnosti čeká horší období než loni. Nezaměstnanost se zvýší ještě v první polovině roku 2010, růst mezd se nijak neurychlí, zato inflace ano. Reálná kupní síla domácností poklesne a stejně tak i jejich spotřeba. Růst ekonomiky zhruba o dvě procenta nedožene aktuální propad, a nepodaří se to zřejmě ani v roce 2011. Inu, Velká deprese sice nepřišla, ale nadále jsme v nejhorší recesi po druhé světové válce. A když už jsme u toho tygra, tak doufám, že Tiger Woods se brzy vrátí na hřiště.

Autor je hlavní ekonom České spořitelny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 2/2010 pod titulkem Život s tygrem a buvolem