Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Schovávám si zrní na jaro

V anketě o nejužívanější české slovo posledních měsíců by mělo velkou šanci na vítězství slovo dluh. Státní i osobní zadlužení láme rekordy, exekutorům přibývá práce a politicky rozhádanou zemí obchází strašidlo státního bankrotu. Ekonom Tomáš Sedláček si myslí, že sklon k zadlužování patří k lidské podstatě odpradávna.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Byly někdy státy zadluženy tak jako dnes?
Nejdelší ekonomickou statistiku máme ze Spojených států. Ty měly vyšší státní zadlužení než dnes pouze na konci druhé světové války, ale jen o kousek. V zásadě můžeme říct, že míra zadlužení západních zemí je dnes největší v moderních dějinách.

Není to přitom tak dávno, co bohaté země odpouštěly chudým miliardy a člověk měl pocit, že v problému vězí hlavně Afrika.
Zadlužování je plné paradoxů. Například rovnice – čím chudší stát, tím větší dluh, neplatí. Naopak, čím je země vyspělejší, tím víc je obvykle zadlužená. Druhou nejzadluženější zemí bylo ještě před pár lety Japonsko.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Znamená to, že dluhy se nepojí s chudobou, ale s bohatstvím?

Řeknu jedno výmluvné srovnání. Ačkoli je Čína několikanásobně chudší než Spojené státy, průměrný Číňan ušetří ročně 40 procent svého příjmu, zatímco Američan se o dvě procenta zadluží. Bohatství paradoxně vede k pocitu nedostatečnosti. Máte pocit, že si zasloužíte ještě víc, a protože vás společnost nedoceňuje, půjčíte si. Bohatí navíc trpí iluzí, že budou mít v budoucnu nekonečně velký příjem a nic se jim nemůže stát. Chudší člověk myslí na zadní vrátka a uvědomuje si, že může být hůř. Spotřeba se v tomhle chová podobně jako droga.

Před pár lety na vrcholu hospodářského růstu nám tyto rady nikdo nedával.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].