Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Na čem pracuji

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

„Skvělá akce,“ řekl mi obyvatel domu u Centrálního parku Jižního Města, kde jsme vloni nafoukli nepřehlédnutelnou plastovou bublinu pro 150 lidí. Vím, že v ní nebyl, a řekl jsem mu to. „Koukal jsem se z balkonu,“ odpověděl. Letos pracuji na tom, aby přezul bačkory, sjel výtahem a ušel těch 100 metrů k nám. Street For Art je největší český festival umění ve veřejném prostoru a komunitního umění v České republice a koná se od 13. do 22. května.

S kolegy z kulturního centra ZahradaKC finišujeme s přípravami třetího ročníku. Když jsme před třemi lety přišli na Jižní Město, okamžitě nás překvapil jeho prostor. Jako pro spoustu lidí, Jižák byl pro nás do té doby „šedivý těsto“. S plánem vybudovat na Jižním Městě kulturní centrum evropského střihu nás ale prostor Jižáku inspiroval. Sám jsem tu znovu zažil svůj „berlínský“ pocit otevřených možností ke kreativitě a k hledání nových věcí.

Naše nadšení v první fázi narazilo na divácký nezájem. Ten jsme se rozhodli řešit mimo budovu Zahrady – vyrazit s akcemi do ulic a začít aktivně odstraňovat bariéry, včetně předsudků a apatie. Téma veřejného prostoru doplnil street art a postupně také komunitní aktivity. Přeloženo: festival umění ve veřejném prostoru znamená, že stavíme lidem do cesty překážky, abychom narušili jejich trasu do práce a domů. Zároveň hledáme způsob komunikace, aby ty překážky cestu neznepříjemňovaly, ale naopak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].