0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura9. 5. 20105 minut

Byl Tintin rasista?

V Belgii se dostal před soud komiks populárního reportéra

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Prodávat, či neprodávat kresleného Tintina? Donedávna nemyslitelná otázka momentálně provází výstavní klenot belgického komiksu, ve středu se jedna z knih s jeho příběhy dostane na pořad bruselského soudu. Jádrem sporu je způsob, jak se Tintinův autor před osmdesáti lety vyrovnal se zpracováním jeho dobrodružství v Kongu. Podle jeho kritiků prý rasisticky. Tintin má ale mnohem víc zastánců, včetně samotných Konžanů.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

„Nesouhlasím se zákazem této kreslené publikace. Je přece historickým důkazem určitého západního myšlení. Nebyl to příběh Tintina v Kongu, který určil přístup bílých k černochům, rasistická a koloniální ideologie už existovala dávno předtím,“ oponuje spisovatel Alain Mabanckou, nositel prestižní francouzské literární ceny Renaudot, který se v Kongu narodil. Jak dodává, není to poprvé, kdy se o Tintina vedou spory. Už když totiž kreslený novinář vyrazil za svým prvním příběhem do bolševického Ruska, byl to hned málem jeho knižní konec.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Mladý bílý hrdina

Oba komiksy mají dost společného. Patří k prvním v dlouhé řadě kreslených dobrodružství odvážného reportéra a jeho foxteriéra Milou, které na svět přivedl belgický autor Hergé (vlastním jménem Georges Remi, 1907–1983). Tintin v zemi Sovětů z roku 1929 nás zavádí do stalinského Ruska, Tintin v Kongu nakreslený o rok později do tehdejší belgické kolonie v Africe. Ani v jednom…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc