Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Bezvýsledně

Britský tisk volební výsledky nepotěšily. Bulvární The Sun vyšel v sobotu s hlavním titulkem „Squatter se opevnil v čísle 10“ s dodatkem „Muž, 59 let, odmítá opustit budovu v Downing Street“. „A teď špinavé kšefty,“ stálo zase na úvodní straně The Daily Mail.

Parlamentní volby na britských ostrovech nevyhrál nikdo. Konzervativci zřejmě propásli šanci na dlouhodobý nástup k moci ve stylu Tonyho Blaira nebo Margaret Thatcherové. Liberální demokraté zahlédli na chvíli opojné výšiny nejvyšších pater moci, aby v den voleb dopadli tvrdě zpátky na pozadí. Labouristé jsou jednoduše rádi, že průšvih nebyl ještě větší. Squatter-premiér už mohl být také několik dní bez práce.

Britové nejsou na vleklé patové situace a povolební vyjednávání zvyklí a považují je za škodlivé. Jestliže se u nás po minulých volbách vyjednávalo tři čtvrtě roku, v Londýně se v pátek mluvilo o neoficiálním termínu do konce víkendu, aby Britům nezačala v pondělí kvůli nejisté situaci padat burza.

Zda to britští politici stihli, musejí čtenáři kvůli termínům uzávěrky Respektu posoudit sami, drama za zavřenými dveřmi však muselo být obrovské. Konzervativci čelí pokušení dosáhnout po třinácti letech na moc, ovšem možná za cenu vlastní zkázy. Významná část jejich strany je totiž přesvědčena, že zavedení poměrného volebního systému povede nejméně na jednu generaci k ustavení středolevých vlád labouristů s liberály. Reformy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].