Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

My jsme tady pro vás

Brněnská ortopedie učí pacienty, jak se zbavovat strachu z operace

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Ve výukové místnosti ortopedické kliniky v Brně-Bohunicích sedí osm lidí. Pod oknem rostou květiny, v útulné místnosti to nevypadá jako v nemocnici, ale situace je jasná. Šest hostů jsou pacienti, kteří mají před sebou operaci kyčelního kloubu. Místní ortoped Jan Burda a vrchní sestra kliniky Romana Éli jim právě vysvětlují, co přesně je čeká. A především poskytují vzácnou příležitost klást otázky. "Kdy budu moci zase řídit auto?“, "Jsou implantáty české výroby?“ nebo "Jak močit po operaci, když se nesmím pohybovat?“.

Lékař i sestra ochotně odpovídají a ihned si získávají důvěru publika. Jsou na to už celkem zvyklí. Pod dojmem zkušeností, že neinformovanost a nervozita pacientů komplikuje léčbu, přišli před rokem a půl s nápadem pořádat před operacemi pro pacienty "edukační kurzy“. V nemocnici si dnes jejich efekt nemohou vynachválit.

Je to jednodušší
Toto nenápadné školení znamená v Česku docela revoluční obrat. Lékař zde není "bohem“, který pracuje na objektu "pacient“, ale je partnerem ochotným sdílet své znalosti a zkušenosti. "Jsme tady kvůli vám,“ zdůrazňuje lékař Jan Burda a povzbuzuje posluchače, aby v průběhu hospitalizace informovali zdravotníky o všech možných potížích, s nimiž se budou potýkat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Účastníci kurzu se cítí zjevně dobře: přednášející chápou jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].